PONIŠTIĆE LAŽNE DIPLOME: Univerzitet će isključiti FAM iz sastava ako se dokaže trgovina ispravama

Lj. P. - Lj. B.

23. 11. 2021. u 09:46

UKOLIKO se utvrdi da postoji bilo kakva nepravilnost u radu Fakulteta za menadžment (FAM) u Sremskim Karlovcima, mi ćemo isključiti fakultet iz sastava Univerziteta. Takođe, ukoliko se utvrdi da oni koji imaju diplomu nisu ispunili sve ispitne obaveze na način i po postupku utvrđenim zakonom i studijskim programom, visokoškolska ustanova će diplomu proglasiti ništavnom.

ПОНИШТИЋЕ ЛАЖНЕ ДИПЛОМЕ: Универзитет ће искључити ФАМ из састава ако се докаже трговина исправама

Neki od 17 osumnjičenih rade na fakultetu / Foto Fejsbuk

Ovo je rečeno "Novostima" na privatnom Univerzitetu "Union Nikola Tesla" pod čijim okriljem radi Fakultet za menadžment za koji se sumnja da su njegovi zaposleni izdavali lažne diplome, zbog čega je uhapšeno 17 osumnjičenih.

Na Univerzitetu ističu da pomenuti fakultet svoju delatnost obavlja kao zasebno pravno lice sa svojim osnivačem protiv koga se, kako pretpostavljaju, vodi postupak i koji kao takvi nemaju direktne veze sa odgovornim licem ili zaposlenima Univerziteta "Union Nikola Tesla".

Inače, među 17 uhapšenih u vezi sa mahinacijama sa fakultetskim diploma ma je i G. K., dekan Fakulteta za menadžment u Sremskim Karlovcima. Njemu je posle saslušanja u novosadskom Višem javnom tužilaštvu Posebnog odeljenja za borbu protiv korupcije određen pritvor do 30 dana da ne bi uticao na svedoke. Vest o njegovom, i hapšenju A. K. i M. A., takođe zaposlenih na ovom fakultetu, uznemirila je studente, koji su, kako saznajemo, u ponedeljak zvali FAM, i raspitivali da li ova visokoobrazovna ustanova radi. Kako su nam rekli u Studentskoj službi, predavanja se održavaju bez problema i rad fakulteta se nastavlja.

Takođe, Viši sud u Novom Sadu odredio je pritvor do 30 dana T. I. (72), nekadašnjem upravniku KPZ Sremska Mitrovica, koji se sumnjiči za trgovinu uticajem, a u vezi sa kupovinom diploma. Pritvor je određen za još troje osumnjičenih sa ovog univerziteta, dok je za jednu osumnjičenu osobu, za koju je pritvor predložilo tužilaštvo, sud to odbio. Ostali osumnjičeni u ovom slučaju braniće se sa slobode.

Portparolka suda Jelena Ostojin precizirala je za Tanjug da je sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg suda u Novom Sadu odredio pritvor za T. I, G. K, kao i A. L. i N. S. zbog opasnosti da će uticati na svedoke. Oni se sumnjiče da su izvršili krivično delo trgovina uticajem.

POTPIS REKTORA, PEČAT UNIVERZITETA

NA pitanje da li Univerzitet, ipak, ima odgovornost, jer se na diplomama nalazi pečat univerziteta i potpis rektora i da li će zbog svega snositi neke sankcije, u "Unionu Nikola Tesla" kažu:

- Nesporno je da diplome i dodatke diploma na Univerzitetu potpisuje rektor i dekan Fakulteta. Kao odgovorno lice Fakulteta, dekan proverava tačnost javnih isprava, da li su sve ispitne prijave i druga prateća dokumentacija koju vodi služba Fakulteta u skladu sa propisima i dostavlja potpisanu ispravu rektoru Univerziteta na potpis.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)