DOKTOR KON O DUŽEM RASPUSTU: Konačnu odluku donosi Krizni štab, evo kada treba razmišljati o onlajn nastavi

Novosti online

28. 10. 2021. u 14:43

MODEL rada u školama naredne nedelje trebalo bi da bude sproveden "vrlo slično kao i do sada", kaže epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon.

ДОКТОР КОН О ДУЖЕМ РАСПУСТУ: Коначну одлуку доноси Кризни штаб, ево када треба размишљати о онлајн настави

Foto: Printscreen

Epidemiolog je kazao da je prisustvovao razgovorima sa Timom za praćenje epidemiološke situacije u školama u‚Batutu u utorak zajedno sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom, a potom i na današnjem razgovoru sa Ministarstvom prosvete.

Glavni zaključak je da roditelji ne prijavljuju zaraženu decu, ali da je Tim sproveo opsežnu analizu nakon koje se dolazi do stava da je veći prenos iz porodice u školu, nego obratno.

Prelazak na onlajn nastavu

On je naveo da bez restriktiktivnih mera prelazak na onlajn nastavu ne bi imalo ozbiljan efekat koji se očekuje.

- Tražili smo zatvaranja na 10 dana svega osim onoga za životne protrebe,, a apsolutni minimum da bi moglo da se očekuje ozbiljnije delovanje mera jeste 24 sata da se uvedu kovid propusnice. Sutra će izaći Ministarstvo prosvete sa modelima za škole za sledeću nedelju - kazao je Predrag Kon za "Blic".

On kaže da je inicirao i da je razgovarao sa ministrom Lončarom i Ružićem te da je došlo do saglasnosti da bez stiktnijih mera u celoj populaciji nema efekta.

- U tom trenutku ima smisla zatvarati škole - jasan je epidemiolog.

- To tek treba da se raspravi na Kriznom štabu, a sastanak očekujemo sledeće nedelje - rekao je Kon.

Kakve će odluke, epidemiolog nije želeo da prognozira unapred.

- Među opcijama je raniji raspust koji je inače kratak i traje od 11. do 14. To je u razmatranju i nije još uvek odlučeno. O tome će se raspravljati. Nama svima stoji pritisak ogroman broj zaraženih. Počinju se videti efekti oštrijeg inspekcijskog nadzora - kaže Kon.

Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola preporučio je danas da se što duže održi neposredna nastava u skladu sa važećim merama i preporukama.

Kako je ranije najavljeno, preporuke Tima biće upućene Kriznom štabu, a odluka o eventualnoj promeni modela nastave u pojedinim jedinicama lokalne samouprave za sledeću sedmicu biće doneta sutra.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

 

BONUS VIDEO: OVDE SE VODI BORBA ZA ŽIVOTE: Crvena zona kovid bolnice u Kruševcu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...