PRIMILI STE BUSTER DOZU I NEMATE ANTITELA? Imunolog objašnjava - To je samo jedan vid odbrane - ne može odrediti da li smo imuni ili ne

Novosti onlajn

27. 10. 2021. u 18:50

ANTITELA su samo jedan vid odbrane od koronavirusa i na osnovu njihove količine ne može se tačno odrediti da li smo imuni ili ne, izjavio je za RTS imunolog Miloš Marković sa Medicinskog fakulteta u Beogradu.

ПРИМИЛИ СТЕ БУСТЕР ДОЗУ И НЕМАТЕ АНТИТЕЛА? Имунолог објашњава - То је само један вид одбране - не може одредити да ли смо имуни или не

Foto: Printskrin

On je pozvao ljude da se vakcinišu i da ne mere količinu antitela.

- Antitela su samo jedan vid odbrane, svaka infekcija pokreće T-limfocite, mi pravimo i neke memorijske ćelije koje dugo žive i pamte i koje, kada ponovo sretnu virus, bolje odreaguju i zaštite nas - objasnio je profesor Marković za RTS.

To je, kako kaže, imunološka memorija i na osnovu toga mi imamo imunitet kada preležimo infekciju i posle vakcine.

Jedina antitela, ističe, koja daju neku jasniju informaciju su neutrališuća antitela, čiju količinu mogu da rade samo specijalizovane laboratorije.

- Ma šta vi merili u bilo kojoj laboratoriji, vi nećete izmeriti nijedan parametar da li ste imuni ili niste - naveo je Marković.

- Čak i da uradite taj test, mi ne znamo koji je nivo zaštite i moja poruka je jasna – nemojte uopšte da merite antitela - rekao je on.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO:

NAŠI HEROJI: Intervju sa doktorkom iz kovid ambulante

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili