PASOŠ PUN I U TREĆEM DOBU: Naši vremešni sugrađani vole da putuju i obilaze ne samo Srbiju, već i atraktivne evropske destinacije

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

23. 07. 2021. u 14:36

PENZIONERKA Nada Malešević (73) iz Novog Sada celog života volela je da putuje, a za to posebno ima prilike otkada je završila radni vek.

ПАСОШ ПУН И У ТРЕЋЕМ ДОБУ: Наши времешни суграђани воле да путују и обилазе не само Србију, већ и атрактивне европске дестинације

Foto N. Fifić

Pre dvadesetak dana vratila se iz Egipta, u koji je išla čak devet puta.

- Putovala sam još dok je suprug bio živ. Sećam se divnog zajedničkog puta po Rusiji. On kasnije nije voleo putuje, ali nije imao ništa protiv da ja idem sa sestrama ili prijateljicama. U sećanju će mi ostati krstarenja Mediteranom i Volgom, kao i poseta Bejrutu, pre dve godine. Liban je za mene bio neverovatno iznenađenje - od prelepog mora, beskrajnih plantaža mandarina i banana, pa pećina. Išla sam sa unukom za Novu godinu.

Naša sagovornica je obišla većinu evropskih destinacija, bila je i u Rimu i u Parizu, na Azurnoj obali, u Pragu, Danskoj, Kini... Želja su joj Petra, Maroko i Izrael. Tri puta je bila i u Turskoj, na letovanju, jer joj plivanje prija zbog problema sa kičmom. Rado ide i u domaće banje. Godinama je išla u Banju Koviljaču, a poslednjih godina u Vrnjačku Banju.

- Obično idem u martu, kada su promotivne cene, i u njih su uključeni razni lekarski pregledi, od očnog lekara, preko kardiologa, do fizijatra i analiza krvi. Korona mi jeste promenila navike, ali ipak sam uspela prošle godine, u poznu jesen, da otputujem u Alanju, a sada u Egipat. Vreme mi curi, ko zna da li ću drugi put moći, pa uvek iskoristim priliku kada je imam - kaže Nada Malešević.

Foto Shutterstock

Istraživanje Turističke organizacije Srbije pokazalo je da penzioneri najčešće putuju jednom godišnje, a samo njih 14 odsto dva do tri puta. Najposećenije destinacije u Srbiji su Sokobanja, Vrnjačka, Zlatibor, Beograd i Novi Sad. Dakle, najviše putuju u banje, gradove i planine.

Kako kaže Aleksandra Ilić, saradnik u marketingu TOS-a, obično idu na put u avgustu, njih 27 odsto, septembru 21 odsto i julu 20, odnosno 60 procenata pakuje kofere tokom leta.

- Kao najčešće motive za putovanja, oni navode odmor i opuštanje, prirodne atrakcije i blizinu same turističke destinacije, a od dodatnih sadržaja koje su koristili navode izlete po okolini, rekreativno-sportske aktivnosti i zdravstvene usluge - kaže Ilićeva.

Gde će ići, najčešće odlučuju na osnovu pozitivnog ličnog iskustva sa prethodnih putovanja i preporuke rođaka ili prijatelja. Oko 60 odsto njih odseda u privatnom smeštaju, nešto više od trećine u hotelima, a samo četiri odsto u seoskim domaćinstvima.

Polovina anketiranih, otkriva Ilićeva, navela je da je na konkretnoj destinaciji provela više od osam dana, 34 odsto njih između četiri i sedam dana. Na put idu mahom automobilom i to dve trećine njih, dok ostali idu autobusom. Sa bračnim partnerom je putovalo 37 procenata seniora, trećina ide sama, a sa prijateljima 29 odsto najstarijih.

Penzioneri su, inače, najaktivniji i najčešći korisnici vaučera koje deli država. U najnovijoj podeli 30.000 vaučera, oni su bili najviše zainteresovani i uzeli više od 52 odsto. Slično je bilo i ranijih godina.

Prema podacima JUTA, osim putovanja po Srbiji, najveći broj turista u trećem dobu odlučuje se da poseti Crnu Goru, Republiku Srpsku, naročito u Trebinje, i u Grčku. Direktor JUTA Aleksandar Seničić objašnjava da im je do epidemije korone veoma bila popularna desetodnevna italijansko-španska tura, sa zaustavljanjem u Francuskoj. Takođe su među ovom ciljnom grupom bile popularne evropske prestonice Beč, Budimpešta, Prag, Berlin... Čak 40 odsto svih putnika bili su penzioneri.

- Na putovanja mahom idu žene. Veliki broj ove populacije je vakcinisan, pa su mnogi od njih već iskoristili odmor u predsezoni, od maja do sredine juna, mahom u Grčku. Ima naznaka da bi sličan odziv mogao biti i u septembru. Problem je jer naši penzioneri, za razliku od zapadnih, imaju dovoljno slobodnog vremena, ali ne i novca da putuju koliko žele - kaže Seničić.

Da penzioneri, i to posebno dame, sve češće idu i na planinarske izlete, potvrdio nam je Ranko Kralj iz jednog od najvećih domaćih planinarskih klubova, beogradske "Pobede". Kako kaže, između 20 i 25 odsto planinara su mlađi penzioneri, mahom između 60 i 65 godina, često žene.

- Vrlo su aktivni i u solidnoj kondiciji za ture koje biraju. To su najčešće jednodnevni izleti sa pešačenjima između sedam i 10 kilometara, sa jednom ili dve duže pauze, bez ozbiljnijih uspona. Naročito su popularne ture kada je planinarenje spojeno sa posetom nekoj banji, bazenima ili kulturno-istorijskim znamenitostima.

Najvoljenije destinacije su Fruška gora, Povlen, Homolje, Vršačke planine, Divčibare. Mahom idu između sredine proleća i sredine jeseni, jednom mesečno, a vodiči prilagođavaju izlete njihovoj kondiciji.

GOSTI SRBIJE I STRANI PENZIONERI

NA osnovu istraživanja TOS-a o dolasku stranih turista u populaciji 65 plus u Srbiju, koje je rađeno pre nekoliko godina, najposećenije destinacije za njih su Beograd, Vrnjačka i Banja Koviljača, Novi Sad i Zlatibor. Kako su navodili, glavni motivi za posetu bili su kulturno-istorijsko nasleđe, prirodne atrakcije, blizina destinacije i gastronomija. Kao i domaći penzioneri, i oni obično putuju sa bračnim partnerom i prijateljima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024