FELJTON - POČINAK PORED OCA: Kralj Petar II je bio jedini monarh koji je sahranjen na tlu Sjedinjenih Američkih Država

Jevđa A. Jevđević

03. 09. 2023. u 18:00

POČAST gardisti unose kraljev kovčeg u Dvorsku kapelu ( Iz knjige : „Po­vratak kralja Petra II Karađo­đevića“)

ФЕЉТОН - ПОЧИНАК ПОРЕД ОЦА: Краљ Петар II је био једини монарх који је сахрањен на тлу Сједињених Америчких Држава

Gardisti unose kraljev kovčeg u Dvorsku kapelu, Foto Iz knjige "Povratak kralja Petra II Karđođevića"

Slobodan Jovanović, pred­sednik kraljevske vlade re­habilitovan je i njegovo telo je preneseno iz Londona u Srbiju i sahranjeno sa držav­nim počastima 10. decembra 2011. u Aleji velikana na No­vom groblju u Beogradu. Zatim je usledila i rehabilitacija kneza Pavla Karađorđevića posle koje i državna sahrana 6. oktobra 2012, u spomen-cr­kvi Svetog Đorđa na Oplencu, mauzoleju dinastije Karađor­đević, na kojoj su pored njega sahranjeni i njegova supruga kneginja Olga i njihov sin knez Nikola.

NAJZAD došlo je vreme da se ispuni i dug i prema po­slednjem našem vladaru Petru II Karađorđeviću. Doneta je odluka da se državna sahrana obavi u maju 2013. godine. Pri­kupljene su sve potrebne dozvole i saglasnosti i kovčeg je eshumiran iz privremene grobnice u manastiru Sveti Sava u Libertvilu.Sve je bilo spremno da se prekine višedecenijsko izgnan­stvo, jedinog monarha sa­hranjenog na tlu Amerike.

Posle 72 godine iz­gnanstva i 43 godine od smrti telo poslednjeg ju­goslovenskog kralja Petra II najzad je uz najviše državne počasti vraćeno u Srbiju. Sa­hrana je bila organizovana 26. maja u Zadužbini na Oplencu koji je podigao njegov deda, po kome je dobio ime, kralj Petar I Karađorđević. Uz kralj svoj večni mir našli su supruga kraljica Aleksandra, majka kraljica Marija i brat princ Andrej.

A zapravo kovčeg sa posmrt­nim ostacima Nj. v. kralja Pe­tra II od Jugoslavije stigao je u zemlju četiri meseca rani­je u utorak, 22. januara 2013. godine, u 14 časova, u Beograd na Aerodrom "Nikola Tesla". Istim avionom je kao pratnja našeg kralja putovao i njegov najmlađi unuk princ Alek­sandar.

Tako će Crkva Svetog An­dreje Prvozvanog, u sklopu kompleksa Belog dvora, posta­ti privremeno prebivalište mrtvog kralja.

POSMRTNE ostatke Nj.v. kralja Petra II na aerodromu su dočekali Njihova kraljev­ska visočanstva prestolona­slednik Aleksandar, princeza Katarina, princ Petar, princ Filip i princ Aleksandar, zajedno sa kćerkom princeze Katarine Alison, Ivica Da­čić, predsednik Vlade Repu­blike Srbije, prof. dr Oliver Antić, savetnik predsednika Republike Tomislava Niko­lića, Njegovo Preosvešten­stvo episkop hvostanski G. Atanasije, članovi Odbora za prenos posmrtnih ostataka članova kraljevske porodice, uz počasnu Gardu i predstav­nike Vojske Srbije.

Za to vreme iz istorijskog muzeja je doneta kruna starog kralja Petra I, a iz zadužbine na Oplencu sablja kralja Alek­sandra. Zaposleni na dvoru i članovi udruženja kraljevina Srbija formiraju špalire okupljenih građana.

Posmrtni ostaci pokojnog kralja dovezeni su do Dvora na Dedinju. Duž puta od beograd­skog aerodroma do kraljevskog dvora, kralju su poštu odavali mnogobrojni građani. Ispred kraljevskog dvora formiran je špalir sa obe strane, Ljudi sa zastavama i cvećem, devojake sa kraljevim slikama.

Kolona stiže pred dvor. Po­vorka kreće stazom preko koje je postavljen crveni tepih.

Orkestar garde svira himnu: Bože pravde. Pripadnik gar­de nosi hrastov krst sa četi­ri slova „S“ između krakova, na krstu piše: KRALj PETAR II 1923-1970. Šest gardista nosi kovčeg u ritmu srpske himne. Stari ratnici člano­vi udruženja Jugoslovenska vojska u otadžbini došli su da dočekaju svog vrhovnog koman­danta.

NA STEPENICAMA koje vode u Dvorsku kapelu stajao je srpski patrijarh gospodin Irinej sa vladikama Andrejom i Joanikijem i starešinama beogradskih crkava.

Kovčeg sa telom kralja, pre­kriven srpskom državnom zastavom, unet je u kapelu. Gardisti su spustili kovčeg na katafalk. U tom trenutku prišao je prestolonaslednik Aleksandar i upalio sveće iz­nad kovčega. Gardisti su ski­nuli državnu zastavu i preda­li je gardijskom oficiru.

Starešina Saveza sokola Jev­đa A. Jevđević predaje kraljevu ličnu standartu predsedavaju­ćem krunskog veća, Dragomiru Acoviću koji je sa članovima Krunskog saveta, književnikom Dušanom Kovačevićem, prof. Dr Slobodanom Perovićem i prof. dr Miroslavom Gašićem stavio preko kovčega.

Zatim je princ naslednik Petar, kraljevsku krunu Pe­tra I stavio na kovčeg. Njegov mlađi brat princ Filip sta­vio je šar, a najmlađi princ Aleksandar stavio je sablju kralja Aleksandra poklon Hercegovaca. Herald kraljev­skog doma stavio je na kovčeg jastuče sa ordenom Karađor­đeve zvezde.

Potom patrijarh srpski go­spodin Irinej služi pomen kralju, u prisustvu članova kraljevske porodice, Premi­jera Srbije Ivice Dačića, drugih verskih dostojanstve­nika, članova savetodavnih tela Krune i velikog broja građana Beograda i Srbije...

Posle službe, Njegova Svetost patrijarh srpski g. Irinej je u svom obraćanju istakao: „Konačno smo doče­kali ovaj tužno-radosni dan, dugo željen i očekivan. Dan od istorijskog značaja za ceo srpski narod i njegovu isto­riju.“

IVICA Dačić, premijer Srbije, takođe se obratio prisutnima i izrazio zado­voljstvo u ime Vlade Srbije i građana Srbije, i u svoje ime, „što danas prisustvuje­mo prvom u nizu događaja koje smo planirali da tela naših vladara vratimo u Srbiju. Bez Karađorđeve loze istorija Srbije gotovo da ne bi mogla biti napisana. Vlada Srbije učiniće sve što je u njenoj mo­ći da posmrtni ostaci drugih Karađorđevića budu vraćeni u našu zemlju“.

Profesor dr Oliver Antić, savetnik predsednika Repu­blike, istakao je: „Predsednik Repubike Srbije g. din Tomi­slav Nikolić je poručio da je ovde danas zajedno sa nama, ia­ko je u ranije planiranoj zva­ničnoj poseti stranoj državi. Jednu zemlju štite pravda i tradicija. Kada se spoje ta dva elementa, onda imamo sigurnost države i na­roda.“

Na kraju, Njegovo kraljevsko visočan­stvo prestolonasled­nik Aleksandar II, sin Nj.V. Kralja Petra II, održao je dirljiv govor: „Ovo je veoma emotivan dan za moju porodicu i mene. Ovo je dan kada se ostvario san. Moj otac kralj Petar je konačno kod kuće i uskoro će bi­ti sa svojim precima na Oplencu. Želeo bih posebno da se zahvalim njegovoj Svetosti patrijarhu Irineju što je ovde danas i na svim njegovim molitvama. Danas smo se okupili tužnim povodom, punim dostojanstva i istorijskog simbolizma. Ove godine se navršava devedeset godina od rođenja moga oca kralja Petra II, kao i sedamde­set i dve godine kako je usled invazije nacista bio prisi­ljen da napusti svoju voljenu zemlju i ostatak života prove­de u egzilu... Ovim činom vra­ćamo sebi identitet, jer kako govori i izreka: „Ko sebe ne poštuje, ni drugi ga neće po­štovati“. Danas, svi zajedno sa ovoga mesta šaljemo važnu poruku svetu: „Ova zemlja oda­je počast svima onima koji su učestvovali u stvaranju njene istorije!.......Hvala svima koji su bili istrajni i pomogli na ovom putu. Vratili smo kralja u njegovu zemlju. Dobro došao kući oče!“.

DUBOKI POKLON

POSLE toliko decenija kralj Pe­tar II vratio se iz izgnanstva da konačno počine na Oplencu po­red svog oca i praha oca Srbije. Ko se zagleda u najdublji poklon Vinstona Čerčila pred kraljem Petrom ili u osmeh predsednika Ruzvelta dok sa njim razgovara ili u sjaj u gotovo ugaslim oči­ma Nikole Tesle dok gleda svog mladog kralja, videće više nego što je dosad imao prilike i da vidi i da pročita.

(Matija Bećković)

 

SUTRA: PRVI KORACI U HOTELU „KLERIDž“ U LONDONU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)