KAD ŽIVA SKAČE U TOPLOMERU: Pazite se - Visoka temperatura zna da prati i stomačni virus

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

13. 09. 2023. u 11:24

BROJ građana koji traže pomoć lekara zbog visoke telesne temperature je manji, ali fibroznih stanja ima i tokom vrućina.

КАД ЖИВА СКАЧЕ У ТОПЛОМЕРУ: Пазите се - Висока температура зна да прати и стомачни вирус

Foto Shutterstock

Kako za "Novosti" kaže dr Ana Jeremić, specijalista opšte medicine, vruće čelo u letnjim mesecima je načešće posledica stomačnih virusa, infekcija salmonelom ili šigelom, kao i zbog bakterijskih upala respiratornih organa, najčešće u vidu komplikacija alergijskog rinitisa.

Kako bi se precizno utvrdio uzrok povišene temperature tokom leta, neophodno je da pacijent potraži stručnu pomoć.

- Lekar bi trebalo da sprovede detaljan pregled i, po potrebi, uputi na dodatne dijagnostičke procedure kako bi identifikovao osnovni uzrok - kaže dr Jeremić. - Samo pravilnom dijagnozom moguće je odabrati odgovarajući tretman i upravljanje stanjem.

Doktorka Jeremić kaže da su stomačni virusi često prisutni tokom leta i mogu da uzrokuju niz simptoma, uključujući povišenu temperaturu, mučninu, povraćanje i dijareju:

- Ovi virusi mogu da budu prenosivi preko hrane ili kontaminirane vode, a povišena temperatura može da se javi kao rezultat borbe organizma sa infekcijom. U takvim slučajevima, hidratacija i odgovarajuća ishrana su važne kako bi se organizmu pomoglo da se izbori sa infekcijom.

Groznica Zapadnog Nila

SIMPTOMI infekcije virusom Zapadnog Nila, koju prenose zaraženi komarci ubodom, mogu da imaju blagu kliničku sliku u vidu groznice, glavobolje, mučnine, povraćanja, ređe se javlja otok limfnih žlezda ili pojava ospe na koži grudi, leđa ili stomaka. Pomenuti simptomi prolaze u toku nekoliko dana, a u retkim slučajevima mogu trajati i više nedelja. Kod jednog obolelog na 150 inficiranih dolazi do razvoja teške kliničke slike sa znacima upale mozga (encefalitis) ili upale moždanica i kičmene moždine (meningitis), odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti.

Kada je uz temperaturu prisutna i groznica i jak bol u stomaku, moguće je da se radi o infekciji bakterijama salmonelom i šigelom.

- Ove infekcije su, takođe, često povezane sa konzumacijom kontaminirane hrane i mogu da budu uzrok skoka telesne temperature - kaže dr Jeremić. - Osim groznice i jakog abdominalnog bola mogu da budu izraženi i mučnina i dijareja.

Naša sagovornica napominje da, iako su salmonela i šigela bakterije, infekcija njima se kod najvećeg broja pacijenata leči nadoknadom tečnosti, elektrolita i dijetalnom hranom. Samo kada je narušeno opšte stanje neophodna je primena antibiotika, uglavnom u bolničkim uslovima.

Pacijenti koji se ne leče od alergijskog rinitisa na odgovarajući način često osim alergijskih imaju i druge tegobe.

- Alergijski rinitis može da uzrokuje zapaljenje nosne sluznice i sinusa, što može da dovede do simptoma sličnih prehladi, a neretko se javlja i povišena temperatura kao posledica imunološke reakcije ili prisustva bakterija koje mogu da naprave infekciju - objašnjava dr Ana Jeremić. - Identifikacija alergena i adekvatno upravljanje simptomima alergijskog rinitisa mogu pomoći u sprečavanju ovakvih komplikacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)