ZDRAVLJE IZ TANJIRA: Šaka kupina za dobar imunitet, a čaj od lista reguliše stomačne tegobe

I. K.

09. 08. 2023. u 18:50

KUPINE uveliko sazrevaju, pa ih ovih dana treba jesti što češće i na taj način obezbediti dobro zdravlje.

ЗДРАВЉЕ ИЗ ТАЊИРА: Шака купина за добар имунитет, а чај од листа регулише стомачне тегобе

Foto Shutterstock

 Šaka kupina sadrži i do 20 miligrama vitamina C koji je bitan za dobro funkcionisanje imuniteta, zdravu kožu, sintezu kolagena i apsorpciju gvožđa. Ovo bobičasto voće ima i vitamin K koji je neophodan za brzo zarastanje rana i dobar je za zdrave kosti, zatim vitamin A koji, takođe poboljšava imunosistem, zdrav razvoj zuba i kostiju i održava zdravu kožu.

Takođe, kupine pozitivno utiču na zdravlje srca i očuvanje vida, ali i na mentalno zdravlje tako što poboljšavaju pamćenje i koncentraciju. Zbog male količine šećera koji se nalazi u njihovom sastavu, kupine pomažu u održavanju zdrave telesne težine i predstavljaju idealnu namirnicu u režimu zdrave ishrane.

Mangan iz kupina bitan je u prevenciji osteoporoze, za sintezu kolagena i utiče na stabilan nivo šećera u krvi, pa se preporučuje i dijabetičarima. Kupine, takođe, sadrže većinu vitamina B grupe, vitamin E i folnu kiselinu.

Vitamin E održava kožu zdravom, reguliše nivo masti kože i sprečava pojavu novih i umanjuje već postojeće bore. Sadrže i male količine gvožđa, kalcijuma i brojne fitohemikalije kao što su polifenoli, flavonoidi, antocijanini.

Foto Shutterstock

Tamna boja kupina potiče od antocijanina koji sprečava upalne procese u organizmu. Što je tamnija, to je slađa i bogatija antioksidansima. Jedan američki izveštaj postavio je kupine u vrh liste po bogatstvu antioksidansima.

Zdrav i list

ČAJ od lista kupine sadrži više vitamina C nego plod, kao i brojne minerale kao što su kalcijum, fosfor, bakar i magnezijum. Osim što je ukusan i zdrav, čaj od kupine se koristi kao prirodan lek protiv dijareje. Priprema se jednostavno, dve kašičice suvih listova kupine prelijte kipućom vodom i nakon 15 minuta procedite.

Organizam koristi antioksidanse da umanje negativne efekte slobodnih radikala. Folna kiselina koju kupine sadrže poznata je po tome što je odličan saveznik u borbi protiv raka.

BONUS VIDEO .- UBICA NEGATIVNE ENERGIJE: Ćilibar ima razna lekovita svojstva, a ovaj je najkvalitetniji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)