VIŠESTRUKA PRIMENA LEKOVA: "Oflejbl" terapija i za nepredviđene bolesti

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

04. 08. 2023. u 21:00

KADA se lekovi primenjuju u praksi i za one bolesti za koje nisu predviđeni, to se naziva "oflejbl" terapija.

ВИШЕСТРУКА ПРИМЕНА ЛЕКОВА: Офлејбл терапија и за непредвиђене болести

Foto Shutterstock

Na primer, neki antibiotik je odobren da se koristi samo za upalu pluća. Ako lekar upotrebi taj antibiotik za lečenje infekcije mokraćnih puteva kod pacijenta, on ga primenjuje van onoga za šta je odobren.

Profesor dr Slobodan Janković, farmakolog Univerzitetskog kliničkog centra u Kragujevcu, kaže da se primena lekova van odobrenja preduzima samo u izuzetnim okolnostima:

- Dakle, samo u slučejevima kada su iscrpljene sve mogućnosti već odobrenog lečenja, i kada lekar proceni da bi se primenom van odobrenja ipak moglo pomoći pacijentu. Pošto je primena van odobrenja rizična, pacijent mora pre toga da bude detaljno informisan u pisanoj formi o svim mogućim rizicima i povoljnim dejstvima, i mora se saglasiti da primi lek u takvim okolnostima, takođe u pisanoj formi.

Naš sagovornik napominje i da ukoliko se ima vremena, ne bi bilo suvišno i da se pre primene leka obezbedi i saglasnost Etičkog odbora ustanove u kojoj se pacijent leči:

- Naše zdravstvene vlasti su nedavno donele odluku da se lek može primeniti o trošku Fonda zdravstvenog osiguranja i kada se primenjuje van odobrenja, ako su ispunjeni prethodno pomenuti uslovi, i ako se to dokumentuje - priča profesor Janković. - Ipak, za takvu primenu leka neophodan uslov je da se lekar i pacijent oko toga u potpunosti saglase, jer oni nose glavnu odgovornost i rizik.

"Oflejbl" terapija je izraz na engleskom jeziku koji znači "van onoga što je napisano".

- Znači, da bi lekar primenio lek van odobrenja, treba da čvrsto veruje da će lek pomoći i tamo gde do tada nije bio dovoljno ispitan - ističe naš sagovornik. - Lekari su uvek imali pravo da koriste lekove i van odobrenja zdravstvenih vlasti, ali tada oni nose i odgovornost ako stvari krenu loše po pacijenta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)