REŠITE SE GORUŠICE: Želudac ne podnosi začinjeno i prženo, uz ovu hranu zaboravite na problem GERB-a (JELOVNIK)

I. K.

07. 08. 2023. u 09:50

GORUŠICA ili osećaj pečenja iza grudne kosti, osnovni je simptom vraćanja (refluksa) želudačne kiseline, a stanje koje nastaje zbog ponavljanih epizoda vraćanja kiseline naziva se gastroezofagealna refluksna bolest ili skraćeno GERB.

РЕШИТЕ СЕ ГОРУШИЦЕ: Желудац не подноси зачињено и пржено, уз ову храну заборавите на проблем ГЕРБ-а (ЈЕЛОВНИК)

Foto Shutterstock

Ovo oboljenje koje u velikoj meri narušava kvalitet života nastaje kao posledica poremećene i slabe funkcije prstena koji zatvara prolaz iz želuca nazad prema jednjaku. Postoje brojni faktori koji mogu da utiču na to da ovaj prstenasti mišić oslabi. To su pojedini lekovi, emocionalni stres, pušenje, brzo jedenje, neodgovarajuće žvakanje, previše začinjena i pržena hrana, kao i ležanje nakon jela.

Da bi se izbegao GERB neophodno je promeniti životne navike. To na prvom mestu podrazumeva više manjih obroka, zdravu ishranu, šetnju i aktivnost nakon obroka, kao i eliminaciju alkoholnih i gaziranih pića.

Evo kako bi trebalo da izgleda jelovnik ukoliko patite od ovog poremećaja:

Foto: Shutterstock

Ponedeljak

Doručak: ovsene pahuljice sa jogurtom i desetak badema

Užina: 150 g trešanja

Ručak: Krastavci sa kiselom pavlakom (150 g), barena piletina (100 g), kesten-pire, zeleni čaj

Večera: Lignje na žaru (100 g), bareno povrće, ražani hleb (80 g)

Foto: Free Images Pixabay

Utorak:

Doručak: ražane pahuljice sa jogurtom i bananom

Ručak: grašak (80 g) sa ćurećim mesom (70 g), rendana šargarepa sa cveklom (150 g)

Večera: Zapečeni patlidžan sa mladim sirom (150 g), zelena salata, ražani hleb (80 g)

Foto: Free Images Pixabay

Sreda

Doručak: ječmene pahuljice sa jogurtom i malinama

Ručak: piletina (250 g), sa barenim karfiolom (80 g)

Večera: tikvice pečene u rerni (100 g), sveži sir (50 g), salata od pšeničnih klica (70 g), kukuruzni hleb (50 g)

Foto: Shutterstock

Četvrtak

Doručak: mešavina ovsenih, ječmenih i ražanih pahuljica sa kefirom i suvim grožđem

Ručak: barene mahunarke (70 g), riba po izboru

Večera: ćuretina na žaru (150 g) sa mešanim povrćem (100 g), ječmeni hleb (50 g)

Foto: Shutterstock

Petak

Doručak: ovsene pahuljice sa kefirom i suvim šljivama

Ručak: čorba od povrća (70 g), pečurke na žaru (200 g), integralni pirinač (40 g), zelena salata

Večera: Riba iz rerne (150 g), bareni krompir u ljusci (50 g), integralni hleb (50 g)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)