TOP 5 NAMIRNICA KOJE MOGU DA SNIZE PRITISAK: Jedna je mnogima omiljena

Novosti online

10. 07. 2023. u 09:26

VISOK krvni pritisak lekari su odavno nazvani “tihim ubicom”, jer u najvećem broju slučajeva nije praćen simptomima koji bi alarmirali da sa organizmom nešto nije u redu.

ТОП 5 НАМИРНИЦА КОЈЕ МОГУ ДА СНИЗЕ ПРИТИСАК: Једна је многима омиљена

Foto: Shutterstock

Tako mogu da prođu nedelje, meseci, pa i godine dok se ne jave prve posledice bolesti koje nanose nepopravljivu štetu organizmu.

Naime, povišen krvni pritisak, odnosno hipertenzija utiče na srce tako što ga tera da radi više nego obično da bi pumpalo krv.

Vremenom, ovo dodatno opterećuje krvne sudove i druge organe, i može da dovede do ozbiljnih medicinskih stanja kao što su srčani ili moždani udar.

Ishrana je jedan od faktora koji doprinose vrednostima krvnog pritiska, pri čemu ga određena hrana snižava, a druga podiže.

Stručnjaci preporučuju pet namirnica koje bi mogle da budu od pomoći u snižavanju povišenog krvnog pritiska.

1. Zeleniš

Povrće poput spanaća, kelja i blitve bogato je kalijumom, koji može da pomogne u snižavanju krvnog pritiska suprotstavljajući se efektima natrijuma. Natrijum, koji se nalazi u soli, podiže krvni pritisak, jer tera telo da zadrži vodu koja potom vrši dodatni pritisak na zidove krvnih sudova.

Foto Shutterstock

 

2. Bobičasto voće

Bobičasto voće, kao što su borovnice i jagode bogato je flavonoidima koji su povezani sa smanjenim rizikom od hipertenzije.

Foto: Free Images Pixabay

 

3. Ovas

Prema rečima doktora, rastvorljiva vlakna koja se nalaze u ovsu mogu da doprinesu snižavanju krvnog pritiska smanjenjem nivoa holesterola.

Foto: Free Images Pixabay

 

4. Orasi i semenke

Ovo su dobri izvori magnezijuma i zdravih masti, koji su povezani sa smanjenjem krvnog pritiska.

Foto: Shutterstock

 

5. Crna čokolada

Konzumiranje umerenih količina crne čokolade sa visokim sadržajem kakaa (70 procenata ili više) može imati pozitivan uticaj na krvni pritisak zbog sadržaja flavonoida.

Foto: Free Images Pixabay

Ukoliko imate dijagnostikovanu hipertenziju trebalo bi da porazgovarate sa svojim lekarom o ograničenom unosu namirnica koje mogu da utiču na skok pritiska.

Osobe koje su terapiji lekovima za snižavanje krvnog pritiska trebalo bi da se konsultuju sa svojim doktorom o promeni režima ishrane i režimu fizičke aktivnosti kog će se pridržavati.

Iako je u nekim slučajevima moguće prekinuti terapiju kad se vrednosti krvnog pritiska stabilizuju, to nikada ne bi trebalo raditi “na svoju ruku”, već isključivo po odluci doktora.

(Telegraf)

BONUS VIDEO:

STOTINE ZMIJA OTROVNICA U RUKAMA LjUDI: Vernici u Samastipuru tokom vekovnog festivala

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)