GRLO I GLAVA BOLE I OD ALERGIJA: Poleni izazivaju brojne zdravstvene tegobe

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

19. 06. 2023. u 13:41

OD 25 do 40 odsto ljudi kojih pate od polenskih alergija koje su sada u punom jeku, veliki broj osim uobičajenih simptoma aalergije ima i druge prateće tegobe koje značajno smanjuju kvalitet života.

ГРЛО И ГЛАВА БОЛЕ И ОД АЛЕРГИЈА: Полени изазивају бројне здравствене тегобе

Foto Shutterstock

Oni se uz curenje nosa i kijanje svakodnevno susreću i sa glavoboljom, zapušenim nosom i ušima, suvim nadražajnim kašljem, peckanjem i bolom u grlu.

Doktor Svetlana Valjarević, specijlasita za uho, grlo i nos Kliničko-bolničkog centra "Zemun" kaže da je lečenje alergije upravo iz ovih razloga neophodno, jer ako se ne primenjuje adekvatna terapija tegobe se samo pogoršavaju:

- Curenje bistrog sadržaja i kijanje u salvama (pet do 10 puta uzastopno) najčešći su simptomi alergije. Curenje iz nosa po pravilu se kombinuje sa zapušenošću nosa i praktično pacijent nema period dana u kojem kvalitetno diše na nos. Otok sluznice nosa onemogućava drenažu sekreta iz Eustahijeve tube, ali i iz paranazalnih sinusa, tako da se javljaju osećaj zapušenosti u ušima, ponekad praćen osećajem svraba, kao i glavobolja.

Naša sagovornice napominje da glavobolje mogu da budu blage, ali i jake i pulsirajuće. Takođe, zbog otežanog disanja na nos, i posledičnog disanja na usta, osobe koje imaju alergijski rinitis mogu osećati peckanje, suvoću ili iritaciju u ždrelu, kao i suv, nadražajni kašalj koji može da traje nedeljama ili mesecima. Kašalj nastaje kao reakcija na slivanje sekreta iz nosa niz ždrelo, ali i kao reakcija donjih disajnih puteva na alergen na koji je pacijent osetljiv.

Fiziološki rastvor

LEČENjE alergijskog rinitisa podrazumeva smanjenje izloženosti alergenu, ukoliko je moguće, ispiranje nosa fiziološkim rastovorom što češće u toku dana da bi se alergen mehanički uklanjao iz nosne šupljine, primenu lokalnih kortikosteroidnih i antihistaminskih lekova u nos, kao i primenu antihistaminika i drugih antialergijskih lekova peroralnim putem. Nekada je neophodna i terapija od strane pulmologa.

U Agenciji za zaštitu životne sredine koja meri koncentracije polena u vazduhu kažu da je zahvljaujući kišnom periodu polen u granicama normale, ali će sa prvim sunčanim danima početi ekspanzija polenskih zrna trava i korova:

- U vazduhu još ima i polena drveća - kaže Mirjana Mitrović iz Agencije za zaštitu životne sredine. - Prisutni su poleni tise, čempresa, duda, četinara. Od korova već se registruje prisustvo polena bokvice, konoplje i koprive, kao i poleni trava.

U predstojećim danima, kako napominje napša sagovornice tegobe bi moglo da uzrokuje i cvetanje lipe, dok mace sa topola nisu u kategoriji alergena, odnosno one mogu da iritiraju samo kao fizički agenski i ne uzrokuju hemijsku reakciju organizma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)