IMATE GLAVOBOLJE I VRTOGLAVICE? Proverite da to nije zbog -spondiloze

I. KOVAČIĆ

09. 12. 2022. u 18:50

BOL u vratu jedan je od najčešćih medicinskih problema savremenog čoveka.

ИМАТЕ ГЛАВОБОЉЕ И ВРТОГЛАВИЦЕ? Проверите да то није због -спондилозе

Foto Shutterstock

 Kod najvećeg broja pacijenata uzrokovan je spondilozom, odnosno okoštavanjem kičme, što dovodi do pritiska na hrskavičave delove pršljenova i međupršljenskih zglobova, a posledično i do degenerativnih promena na drugim delovima kičme, kao što su ligamenti, pršljenovi, diskusi, nervni korenovi... Glavni simptom okoštalih vratnih pršljenova je bol u vratu, koji se spušta između lopatica, neretko u jednu ili obe ruke.

U intervjuu za "Novosti" dr Milan Mirković, specijalista ortopedije za hirurgiju kičme Instituta "Banjica", kaže da postoje i netepični simptomi do kojih dovodi spondiloza vrata:

- Dešava se da je pacijentima potrebno dugo vremena da pronađu adekvatnu dijagnozu i započnu lečenje. Jer, kod degenerativnih procesa na kičmenom stubu vremenom se stvaraju osteofiti (nadogradnje na kostima), koji mogu da pritiskaju zidove krvnih sudova i tako poremete protok krvi u mozak. Tada se javljaju glavobolje i vrtoglavice. Takođe, pacijenti se ponekad žale i na utrnutost dela lica. Ipak, ovi nespecifični simptomi su retki, dok je bol u vratu koji se spušta između lopatica prisutan kod više od 95 odsto pacijenata.

* Da li je pogrešno što zbog ovih atipičnih tegoba pacijenti obično prvo traže pomoć neurologa?

- Ne, nije pogrešno, jer da bi došli do prave dijagnoze, nije važno samo dijagnostikovati problem sa kičmom, već je jednako važno isključiti druge moguće patologije.

* Može li na svakom vratnom pršljenu da se razvije spondiloza?

- Vratnu kičmu čini sedam pršljenova. Lekari koji se bave kičmom neformalno dele kičmu na gornju vratnu, koju čine prva dva pršljena, i donju vratnu, koju čine pršljenovi od trećeg do sedmog. Svaki pršljen može da bude zahvaćen degenerativnim procesom. Češće se u praksi susrećemo sa spondilozom donjih vratnih pršljenova. Nervi imaju konkretan zadatak i neurološkim testovima je lako doći do lokalizacije problema, a težina simptoma će zavisiti od stepena uznapredovalosti spondiloze, tačnije od stepena oštećenja struktura koje čine anatomiju vrata.

Foto: Privatna arhiva

Dr Milan Mirković

* Nekada su i povrede vratnog dela kičme okidač za progresivnije okoštavanje?

- Povrede mogu da budu okidač za raniju pojavu simptoma. Inače, povrede vratne kičme su u današnje vreme česte. Najčešće su u pitanju povrede u sportu, a zatim saobraćajni traumatizam. Ove povrede mogu da budu jako teške, sa ozbiljnim posledicama po pacijenta. Zbog toga se kod povreda vrata daleko više pažnje posvećuje trenutnom problemu koji povreda izazove nego potencijalnom kome može da doprinese. Povrede koje u trenutku ne izgledaju ozbiljno neće ubrzati proces spondiloze, generalno gledano, ali će značajno doprineti ranijoj pojavi simptoma. Da uprostimo, lakše i brže će ostariti anatomska struktura koja je ranije pretrpela traumu.

* Kako sprečiti ili ublažiti okoštavanje kičmenog stuba, pa i samog vratnog dela?

- Degenerativni proces na kičmi ne može se u potpunosti sprečiti, jer je to sastavni deo životnog ciklusa, neminovnost i deo biologije skeleta. Ipak, proces se može usporiti, a simptomi ublažiti. To podrazumeva jedan kontinuiran rad u smislu konstantne fizičke aktivnosti i doziranog bavljenja sportom. Takođe, neophodno je izbegavati opterećenja koja vrše veliku kompresiju na kičmeni stub, a korisno je istezanje mišića uz kičmu kada god je to moguće.

PRVI SIMPTOMI OD 40. GODINE

* Kada počinje spondiloza i koji deo kičme prvi okoštava?

- Nema pravila, ali sada je jasno da se prvi simptomi ispoljavaju oko 40. godine i češće kod muškaraca. Već tada se mogu videti i promene na snimcima rendgenom, a pogotovu magnetnom rezonancom. Posle 60. godine starosti, te promene na snimcima su "zagarantovane" većini stanovništva, ali na sreću, dobar deo tih promena ne daje simptome, pa nema potreba za lečenjem.

* Kada zbog spondiloze vratnog dela kičme pacijent mora na operaciju?

- Hirurgija vratne kičme trebalo bi da bude poslednja opcija. Dolazi u obzir isključivo kada druge terapije nisu dale rezultat, a tegobe su takve da konstantno narušavaju kvalitet života pacijenta. Podaci iz savremene literature govore da oko dva odsto pacijenata sa tegobama koje su posledica promena vratne kičme bude operisano. Samo ako se adekvatno postavi indikacija za hirurškim lečenjem, i rezultat operacije će biti dobar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri