MUŠMULE SU DOBRE ZA KOSTI: Hranljive i lekovite, dobre za želudac, kod dijareje, korisne i za vid

V. N.

16. 11. 2022. u 18:50

VREME je za mušmule: pored toga što su slatke i vrlo hranljive, one su i - lekovite.

МУШМУЛЕ СУ ДОБРЕ ЗА КОСТИ: Хранљиве и лековите, добре за желудац, код дијареје, корисне и за вид

Foto: Shutterstock

Laboratorijska istraživanja pokazala su efikasnost mušmule u ublažavanju simptoma osteoporoze. Istovremeno, mušmula dobro deluje na probavu, jer pozitivno utiče na umereno lučenje želudačne kiseline.

Mušmula je korisna i za vid, jednako kao i šargarepa. Visok sadržaj vitamina A pomaže u održavanju zdravlja očiju i sprečava degeneraciju očnog tkiva usled oksidativnog stresa. Redovna konzumacija ovog voća smanjuje i rizik od nastanka katarakte i makularne degeneracije oka, a utiče pozitivno na opšte poboljšanje vida.

Mušmula se preporučuje i kod obilnih menstrualnih krvarenja, upala, za lečenje konstipacije... Nedozrela mušmula steže sluzokožu, pa se koristi za zaustavljanje krvarenja u usnoj duplji, kao što je krvarenje desni, zuba, afti.

Čaj od lista koristi se i protiv dijareje. List mušmule sadrži tanin, zbog čega čaj od njega ima opor ukus.

ČAJ ZA DETOKSIKACIJU

ČAJ od lista mušmule podstiče izlučivanje toksina koji izazivaju karcinom, pa se preporučuje i u prevenciji malignih bolesti. Laboratorijski testovi pokazuju da ekstrakt lista mušmule deluje kao inhibitor množenja ćelija raka. Mušmula se najviše može koristiti za prevenciju raka pluća, usne šupljine i debelog creva.

Semenke mušmule ne bi trebalo jesti. U narodnoj medicini od semenki, koje bubrenjem u vodi stvaraju sluz, pripremaju se oblozi za razne povrede kože. Semenke sadrže mali procenat cijanovodične kiseline, pa zato nisu preporučljive za upotrebu, ali u kontrolisanim količinama koriste se i za otapanje kamena u bubregu i bešici.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna