DUNJE ZA DOBAR IMUNITET: Sok leči kašalj i astmu, pire kod čira na želucu

V. N.

17. 10. 2022. u 17:50

SVI delovi dunje su lekoviti: semenke, listovi i plod. Ovo jesenje voće ima antibakterijska svojstva, dobro je za varenje, čuva srce, sprečava razvoj malignih ćelija i anemiju, jača imunitet...

ДУЊЕ ЗА ДОБАР ИМУНИТЕТ: Сок лечи кашаљ и астму, пире код чира на желуцу

Foto: Shutterstock

Sok od dunje leči kašalj, astmu i dijareju, dok se pečena ili kuvana dunja preporučuje anemičnima, kao i za lečenje upala želudačne i crevne sluzokože.

Dunja se upotrebljava i za ublažavanje upale sluzokože ždrela, krajnika, disajnih puteva, kao i protiv obilnih menstruacija.

Onima koji pate od čira na želucu za užinu se savetuje topli pire od ploda dunje.

Kada se obare njene semenke dobija se lokovita sluz koja može da posluži za zaceljenje rana i protiv opekotina. 

S obzirom na to da obiluje antioksidantima, korisna je u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu uzrokovati pojavu kancera.

Dunja sadrži pektin koji smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi. Zbog toga je ovo voće odlično za prevenciju zakrčenja arterija. Kalijum u dunji smanjuje krvni pritisak, a na zdravlje srca povoljno utiče i vitamin C kojeg ima u ovom jesenjem plodu.

ČAJ UMIRUJE KAŠALj

DA biste smirili kašalj, disajne tegobe, promuklost i ublažili simptome bronhitisa, osim soka od ploda dunje može da pomogne i čaj. Operite, očistite i presecite dunju na četiri dela. Odstranite semenke i tvrdi deo oko njih, a mesnati isecite na listiće i odmah ih stavite u litar vode, da ne bi promenili boju. Lagano kuvajte od 15 do 20 minuta, a zatim ostavite da se ohladi. Procedite i pijte u gutljajima tokom celog dana.

Visok sadržaj gvožđa u dunji sprečava anemiju i utiče povoljno na krvnu sliku.

Od vitamina dunja ima najviše vitamina C, ali i veliku količinu karotena (provitamina A), vitamina B1 i B2, kao i nijacina. Bogata je bakrom, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, natrijumom, gvožđem, sumporom, hlorom. Iz ovog razloga smatra se nezaobilaznom saveznicom za jačanje imuniteta pred predstojeću zimu.


BONUS VIDEO - Osnovne vežbe za istezanje vrata: Dovoljna je samo jedna stolica

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RADIMO ZAJEDNO U VOJSCI KOJA SE ZOVE ODBRANA ORGANIZMA: Infekcije kod imunosuprimiranih osoba - prepoznavanje, dijagnostika i lečenje