POSTOJI NAČIN DA SE SPREČI POJAVA METASTAZA? Značajno otkriće naučnika u borbi protiv opakih bolesti

V. N.

10. 10. 2022. u 10:50

EKIPA profesora Pjera Sonvoka sa Katoličkog univerziteta Leven u Belgiji, pre nekoliko dana saopštila je da je našla način kako bi mogao da bude stopiran razvoj tumornih ćelija i metastaze.

ПОСТОЈИ НАЧИН ДА СЕ СПРЕЧИ  ПОЈАВА МЕТАСТАЗА? Значајно откриће научника у борби против опаких болести

Foto: Shutterstock

Tim istraživača se na početku upitao zašto rak dojke metastazira na mozak, pluća, jetru i kosti, ali nikada na ušnu resicu ili palac?

Oni su uspeli da identifikuju senzor, odnosno protein, odgovoran za zaustavljanje tumorskih ćelija raka dojke u mozgu, što dovodi do razvoja metastaze u mozgu.

Bez ovog senzora, tumorske ćelije se ne zaustavljaju u mozgu i stoga ne razvijaju metastaze.

Ovim otkrićem, tim stručnjaka je uspeo da identifikuje strategiju koju sprovode ćelije raka da "kolonizuju" određene organe i tako stvaraju metastaze.

U modelu ljudskog raka dojke kod miševa, identifikovali su protein koji služi kao senzor za ćelije raka da se zaustave i napadnu mozak. Prednost je u tome što, bez ovog senzora (Cok7b protein), ćelije se više ne zadržavaju u mozgu. Time se izbegavaju metastaze, kažu autori ovog otkrića koje je objavljeno u naučnom časopisu Cancers, saopštio je Univerzitet.

Tim Univerziteta sada želi da proveri da li se ovo otkriće odnosi i na druge vrste raka, kod organa kao što su jetra, pluća...

Razumevanje ovog novog mehanizma trebalo bi da omogući da se spreči pojava metastaza i da se duže koriste kurativne terapije, a samim tim i da se povećaju šanse za oporavak.

BONUS VIDEO - MIJAT OSVOJIO KINU I SVET: Veliki uspesi našeg mladog stručnjaka za veštačku inteligenciju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a