ZAGAĐENJE VAZDUHA UDARILO NA SINUSE: Početak sezone grejanja osobama sa osetljivim disajnim organima već stvara tegobe

I. Kovačić

09. 10. 2022. u 10:50

POČETAK grejne sezone, pre svega pokretanje kućnih ložišta na ugalj i drva, doprineo je zagađenju vazduha, što kod svake sedme osobe može da dovede do upale sinusa.

ЗАГАЂЕЊЕ ВАЗДУХА УДАРИЛО НА СИНУСE: Почетак сезоне грејања особама са осетљивим дисајним органима већ ствара тегобе

Foto: Shutterstock

Studije pokazuju da je svaki drugi pacijent sa ovim tegobama ženskog pola, dok je kod male dece ovo stanje dosta ređe, zbog toga što njihove sinusne šupljine nisu dostigle potpuni razvoj.

Osećaj punoće i bola u sinusima najčešće je uzrokovan bakterijama, ali okidači da se bakterije tu "nakaleme" su osim aerozagađenja, i alergeni, a ponekad i emocije.

Doktor Svetlana Valjarević, specijalista ORL Kliničko-bolničkog centra Zemun, kaže da se dijagnoza sinuzitisa može postaviti na osnovu kliničke slike, rezultata krvi, brisa nosa i rendgenskog snimka sinusa, a u određenom broju slučajeva radi se pregled skenerom:

- Kod sinuzitisa izazvanog bakterijama, izražene su tegobe u vidu zapušenosti nosa, glavobolje, curenja nosa i pogoršanja opšteg stanja. U oko 80 odsto slučajeva "krivci" su streptokok, hemofilus, moraksela i zlatni stafilokok. Lečenje podrazumeva sistemsku primenu antibiotika, najčešće peroralnim putem. Kod imunokompromitovanih pacijenata, nekada se ordinira i antibiotska terapija injekcijama. Komplikacije nelečenog bakterijskog sinuzitisa mogu biti izuzetno ozbiljne, sa zahvatanjem mekih tkiva lica, struktura oka, velikih krvnih sudova glave i vrata, a mogući su i zapaljenski procesi u mozgu.

Kada je sinuzitis alergijske prirode, čest je osećaj svraba u nosu, očima i ušima, prisutni su kijanje, curenje bistrog sekreta iz nosa, pacijent se oseća iscrpljeno, malaksalo, neispavano i nema koncentraciju.

Foto N. Skenderija

- Kod pacijenata sa alergijskim rinitisom, kontakt sa inhalatornim alergenom dovodi do otoka sluznice nosa što ometa ventilaciju i drenažu sinusa i dovodi do zaostajanja sekreta i osećaja punoće i bola - kaže naša sagovornica. - Lečenje u ovom slučaju podrazumeva primenu lokalnih i sistemskih lekova za lečenje alergije, s tim što su rezultati lečenja bolji kod alergijskog rinitisa. Takođe, ispiranje nosa rastvorima na bazi morske vode donekle može da olakša tegobe i poboljša funkciju nosa, a nekada su korisne i inhalacije.

ČESTE UPALE

ČESTE upale sinusa mogu da budu uzrokovane i devijacijom nosne pregrade, malim prečnikom otvora kroz koje se sinusi dreniraju u nosnu šupljinu i uvećanim trećim krajnikom.

- Do sinuzitisa mogu da dovedu i tumori nosa i okolnih anatomskih regija - kaže dr Svetlana Valjarević.

Kod određenog broja pacijenata nagle promene spoljašnje temperature, izloženost duvanskom dimu i boravak u prostoru sa lošim klimatskim uslovima dovodi do upale sinusa, dok kod nekih pacijenata čak i emotivni stres i napetost izazivaju do tegobe koje su skoro identične sa alergijskim rinitisom i sinuzitisom.

- Kada alergološkim testovima ne možemo da dokažemo prisustvo alergijske bolesti, onda na osnovu kliničke slike i podataka dobijenih od pacijenta zaključujemo o kojoj vrsti rinitisa i sinuzitisa se radi - kaže dr Valjarević. - Najčešća forma nealergijskog neinfektivnog rinitisa, koji može da se komplikuje sinuzitisom jeste vazomotorni rinitis. Kod njega, zbog neravnoteže u aktivnosti ćelija parasimpatičnog i simpatičnog nervnog sistema, dolazi do proširenja krvnih sudova u nosu, otoka sluznice, pojačane sekrecije, što sve zajedno dovodi do otežane drenaže iz sinusa i drugih tegoba.

BONUS VIDEO - “5 MINUTA SA” PČELAROM: Sve tajne plemenite veštine – evo kako da prepoznate pravi med

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)