REAKCIJA JEDINO ZBOG KONZERVANSA: Veštačke suze mogu da se koriste više puta dnevno, bez bojazni od neželjenih efekata

V. N.

25. 08. 2022. u 19:50

PECKANjE u očima, iritacija i suvo oko umeju da budu zaista neugodni. Veštačke suze vlaže vaše oči i donose vam olakšanje.

РЕАКЦИЈА ЈЕДИНО ЗБОГ КОНЗЕРВАНСА: Вештачке сузе могу да се користе више пута дневно, без бојазни од нежељених ефеката

Foto Shutterstock

Veštačke suze se najčešće koriste za tretiranje suvog oka jer poboljšavaju hidrataciju očiju, ali mogu da budu prva linija odbrane i kada su u pitanju različita druga stanja i bolesti oka.

Koriste se i kao lubrikanti jer smanjuju trenje između površine oka i očnih kapaka, a takođe produžavaju zadržavanje suza u oku. Takođe mogu da smanje crvenilo i otok.

Prema rečima dr Zore Ignjatović, hirurga, korišćenje veštačkih suza u principu ne može da škodi oku.

- Ukoliko ipak dođe do svraba ili crvenila oka nakon stavljanja veštačkih suza, verovatno se radi o alergiji na konzervans, koji ove kapi mogu da sadrže. U tom slučaju u apoteci treba potražiti veštačke suze bez konzervansa, kojih ima dosta na tržištu – savetuje dr Ignjatović. - Takođe, s obzirom na to da se suze sastoje od vodenastog i sluzavog dela, trebalo bi prilagoditi vrstu veštačkih suza tipu suvoće oka, jer se tako postiže najbolji efekat.

Foto Privatna arhiva

Ukoliko osoba stavlja veštačke suze više zbog zamora očiju, na primer usled dugotrajnog rada za kompjuterom, nego zato što boluje od sindroma suvog oka, može da stavlja bilo koje veštačke suze više puta dnevno, bez bojazni od neželjenih efekata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri