IMATE GRČEVE U NOZI? Obratite pažnju - ako se ponavljaju, to nije znak da vam fale elektroliti

I. K.

20. 08. 2022. u 09:50

POJAVA grča u nozi, najčešće potkolenici, česta je tokom leta. Razlog je dehidracija organizma, odnosno manjak elektrolita.

ИМАТЕ ГРЧЕВЕ У НОЗИ? Обратите пажњу - ако се понављају, то није знак да вам фале електролити

Foto: Shutterstock

 Međutim, grč u donjem ekstremitetu može da ima i "vaskularnu" pozadinu i da prethodi veoma ozbiljnim stanjima, koja mogu da dovedu i do amputacije noge. Asistent dr Perica Mutavdžić, vaskularni hirurg Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, kaže da u najvećem broju slučajeva pojava grčeva u nogama ne predstavlja opasnost, ali ako grčevi ne traju dugo i ne ponavljaju se:

- Ako pacijent primeti da grč dugo traje, da postaje bolan naročito ukoliko je njemu prethodila neka povreda potrebno je da potraži pomoć lekara.

Doktor Mutavdžić kaže da osim disbalansa natrijuma, hlora, kalijuma, magnezijuma i kalcijuma, do pojave grča može da dođe i zbog neadekvatne obuće, neodgovarajućeg načina vežbanja ili dugotrajnog sedenja.

- Grčevi u nogama su čest problem, pogotovo starijih osoba koje boluju oddijabetesa, neurološke ili reumatološke bolesti - kaže naš sagovornik. - Trudnice, pogotovo u drugom i trećem trimestru trudnoće, osobe koje su imale povrede kao i sportisti mogu imati navedene tegobe. U manjem broju slučajeva uzimanje pojedinih lekova kao što su diuretici ili statini može dovesti do grčeva. Oštećenje neravau nogama ili problemi sa kičmom, takođe, mogu biti uzrok u pojedinim slučajevima.

Foto: Jutjub printskrin

Šta je uzrok pojave grča najpouzdanije otkriva ultrazvučni pregled krvnih sudova nogu.

- Pojava bolova u velikim mišićnim grupama pre svega potkolenica može da ukaže da je nastupilo ozbiljno suženje krvnog suda usled ateroskleroze - navodi dr Mutavdžić. - Glavna odlika tih bolova je da su stalni i nepromenjivi, odnosno javljaju se najčešće nakon jednake distance hoda što pacijenta primorava da stane. Prilikom ponovnog hodanja bol obično nastaje nakon iste distance. U početnim stadijumima ta distanca je obično nekoliko stotina metara, ali se vremenom smanjuje do svega nekoliko desetina metara ili nekoliko koraka. Nakon ovih stadijuma dolazi do razvoja tegoba koje mi zovemo ugrožavajuća ili kritična ishemija, odnosno pojave bola u stopalu koji se javlja iz čistog mira, najčešće noću. Odmakli stadijumi arterijske ishemije praćen je pojavom defekta kože i gangrenoznim promenama.

PONEKAD TRAJU 10 MINUTA

GRČEVI mišića se obično javljaju samo na jednoj strani. To je u najvećem broju slučajeva potkolenica, ali se mogu javiti i u stopalu kao i natkolenici. Dužina trajanja može da bude različita, tako da pojedini traju svega nekoliko sekundi ali ima i onih koji traju i do desetak minuta.

Pacijenti koji imaju bolove u mišićima kada hodaju obično se tretiraju lekovima koji imaju efekat na širenje krvnih sudova, ali uz obaveznu redukciju faktora rizika što podrazumeva obavezan momentalan i trajan prestanak pušenja uz što veću fizičku aktivnost i vežbe hodanja.

- U manjem broju slučajeva ovi pacijenti mogu da budu kandidati za operativno lečenje, naročito ako se radi o mlađim osobama, radno aktivnim kojima te tegobe onemogućavaju svakodnevno funkcionisanje - kaže dr Mutavdžić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili