NE SUNČAJTE KOŽU SA AKNAMA: Savet dermatologa - Izlaganje suncu izaziva upalu

I. Kovačić

12. 08. 2022. u 09:50

OVO doba godine nikako ne prija koži sa aknama. To znači da će usled sunčanja i kupanja neku vrstu upale kože lica da iskusi čak 85 odsto osoba uzrasta od 12 do 25 godina, koliko se procenjuje da ima onih koji boluju od ovog dermatološkog poremećaja.

НЕ СУНЧАЈТЕ КОЖУ СА АКНАМА: Савет дерматолога - Излагање сунцу изазива упалу

Foto: Free Images Pixabay

U intervjuu za "Novosti" docent dr Jelena Stojković Filipović, dermatolog Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, kaže da je tokom leta kod pacijenata sa aknoznom kožom najčešće prisutna postzapaljenska hiperpigmentacija:

- Ovaj poremećaj u boji i zadebljanju kože češći je kod tamnoputih osoba, mada može da se primeti na bilo kom drugom tipu kože i u svim uzrastima.

*Kako bi pravilno trebalo negovati kožu sa aknama u ovo doba godine?

- Konačnu procenu u vezi sa bilo kojom specifičnom terapijom ili tehnikom u tretmanu akni moraju doneti lekar i pacijent, prema okolnostima i pacijentu, uz poznavanje bioloških karakteristika bolesti. Takođe, veoma je važna činjenica da svaki drugi pacijent ne sprovodi terapiju onako kako lekar preporučuje i očekuje. Dakle, akne su hronična bolest, pa njihovo lečenje i nega kože treba da podrazumevaju uvodnu terapiju i onda terapiju održavanja. U svakom slučaju, rana intervencija je veoma važna za smanjenje upalnog odgovora i sprečavanje posledica i ožiljaka.

*  Šta od terapije za akne može da se primenjuje u ovo doba godine?

- Od preparata koji se generalno koriste u lečenju akni, tokom leta, kada je sunčeva radijacija intenzivnija primenjuju se supstance koje su, da tako kažemo, manje agresivne, odnosno nemaju tako izražen eksfolijativni efekat i imaju manje fototoksičnih ili fotoalregijskih karakteristika. Iako nijednu od terapijskih opcija nije striktno nemoguće ili zabranjeno koristiti tokom letnjeg perioda, vrlo je važno da se uzmu u obzir godine pacijenta, vrsta delatnosti koju obavlja kao i lične karakteristike i sklonosti, disciplinovanost i prilježnost u lečenju. Ono što je pacijentima najteže da prihvate jeste da nije poželjno da se direktno izlažu suncu i da je neophodno da stalno koriste zaštitne kreme.

KAKVA JE ULOGA HRANE

* DA li hrana može da popravi ili da pogorša stanje aknozne kože?

- Do sada je definitivno potvrđeno da faktori koji podstiču akne uključuju hranu sa visokim opterećenjem glukozom, mlečne proizvode, masnu hranu, dok faktori zaštite od akni uključuju masne kiseline, kao i unos voća i povrća. Uloga koju igraju specifične komponente hrane koje se odnose na različite namirnice, kao što su mleko, mlečni proizvodi, ili čokolada, ostaje nerešena i cilj je budućih istraživanja da dobijemo i te odgovore.

- Akne važe za poremećaj zdravlja kože adolescenata, ali i odrasli ljudi ih imaju i to baš leti?

- Akne se obično javljaju u pubertetu, ali su najčešće kod adolescenata, tako da oko 85 odsto njih, uzrasta od 12 do 25 godina ima akne. Prema zvaničnim podacima, više od 95 odsto dečaka i oko 85 odsto devojčica uzrasta od 16 do 17 godina ima neku formu akni. U 12 do 14 odsto slučajeva akne mogu trajati sve do odraslog doba. Ređe, akne se čak prvi put mogu pojaviti u odraslom periodu. Prema istraživanjima, oko 35 odsto žena i 20 odsto muškaraca ima akne u četvrtoj deceniji života, a oko 26 odsto žena i 12 odsto muškaraca čak i u petoj deceniji.

* Ima li razlike između akni kod odraslih i kod adolescenata?

- Kod adolescenata su češće retencione akne, kada dominiraju otvoreni i zatvoreni komedoni ili upalne lezije u vidu papula i pustula, približno podjednako. Kod odraslih obično preovlađuju komedoni, a kod žena su tipična pogoršanja vezana za hormonske oscilacije. Dodatna razlika je lokalizacija ili mesto pojave promena. Kod adolescenata su obično zahvaćene gotovo sve zone lica, dok se kod starije populacije promene češće nalaze da donjim partijama lica.

Foto: Privatna arhiva

dr Jelena Stojković Filipović

* Koliko akne mogu da naruše kvalitet života?

- Akne se svrstavaju u dermatološko oboljenje koje dramatično utiče na kvalitet života pacijenta. Kada se jave u težem kliničkom obliku mogu da imaju uticaj na život pacijenata koji se upoređuje sa drugim hroničnim dermatološkim bolestima, kao što su psorijaza, vitiligo, atopijski dermatitis i urtikarija, ali i nedermatološkim bolestima, kao što su astma, epilepsija, dijabetes, hronični bol u leđima i artritis. Razlika i tu postoji u odnosu na mlađe i starije pacijente. Naime, iako se težina akni progresivno smanjuje kod odraslih pacijenata, uticaj na kvalitet života se povećava, a u nekoliko studija utvrđeno je da akne kod žena imaju veći uticaj na kvalitet života nego kod muškarca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT JE PREKINULA LJUBAV: On je bio muž Jelice Sretenović - glumica se nakon gubitka zavetovala na samoću