VRANILKOVOM POBEDITE STAFILOKOKE: Divlji origano kao prirodni antibiotik

V. N.

10. 08. 2022. u 14:50

VRANILOVA trava ili divlji origano s razlogom nosi naziv "sirotinjski antibiotik".

ВРАНИЛКОВОМ ПОБЕДИТЕ СТАФИЛОКОКЕ: Дивљи оригано као природни антибиотик

Foto: Shutterstock

Ovom lekovitom travkom lečili su se ljudi onda kada lekari i lekovi nisu bili svima dostupni. Njena upotreba je i dalje opravdana kada je o prirodnom antibiotskom dejstvu reč, a naročito je efikasna protiv bakterija iz roda stafilokoka. Jer, vranilovka zbog snažnog dejstva timola i karvakrola koji su sastavni deo njenog etarskog ulja, suzbija bakteriju i ne postoji mogućnost razvijanja bakterijske rezistencije kao kod klasičnih antibiotika.

Zbog izraženog antimikrobnog dejstva, povoljno deluje u slučaju kašlja, bronhitisa, bolesti organa za varenje, urinarnih infekcija, jača i štiti organizam, ublažava grip i prehladu, podstiče znojenje i iskašljavanje, pomaže u lečenju depresije i nesanice, relaksira mišiće i ublažava grčeve.

Vranilova trava osim antimikrobnog dejstva ima i antigljivično. Zato se smatra idealnom u borbi protiv kandidijaze. Dobre efekte vranilovka je pokazala i u borbi protiv ešerihije, salmonele i drugih čestih bakterija.

BERBA DO OKTOBRA

VRANILOVKA cveta od juna do oktobra i tada se za potrebe pripreme ulja ili čaja bere njen nadzemni deo. Čaj se priprema tako što se kašičica biljke prelije šoljom ključale vode. Ostavi da odstoji 10 minuta, procedi se i pije. Preporučuju se dve do tri šolje dnevno.

Ukoliko pijete čaj od divljeg origana on će imati pozitivna dejstva na lečenje upalnih i drugih procesa na koži, kao što su ekcem, osip i bradavice, ali ga pijte u umerenim dozama jer prevelika doza ovog čaja omamljuje.

Prilikom upotrebe ulja divljeg origana potrebno je da se vodi računa zbog toga što pored bakterija koje su patogene, može da uništi bakterije koje su prirodno prisutne u organizmu i poželjne. Iz tog razloga neophodno je da se prati uputstvo za upotrebu preparata ili konsultuje sa farmaceutom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a