VEŽBE ZA VITALNU STAROST: Genetika nije preduslov za dobro zdravlje u starosti

V. N.

11. 08. 2022. u 09:50

DA li ćete da budete vitalni i u poodmaklim godinama nije dominantno određeno genetikom.

ВЕЖБЕ ЗА ВИТАЛНУ СТАРОСТ: Генетика није предуслов за добро здравље у старости

Foto: Shutterstock

Naprotiv, najveću ulogu u tome imaju pravilna ishrana, pravovremena nega i zaštita, a podjednako je bitna fizička aktivnost. Većina bez problema ostvaruje prve dve komponente značajne za vitalnost, dok se sa rekreacijom kuburi.

Zato vam ovom prilikom predlažemo nekoliko jednostavnih vežbi kojima možete da sačuvate dobru telesnu formu i da vam godine ne donesu višak kilograma. Ove vežbe trebalo bi da se rade od tri do pet puta nedeljno kod kuće, ili kada je vreme prijatno i napolju. Trening bi uvek trebalo započinjati preskakanjem konopca, ili nekom drugom aerobnom aktivnošću. Nakon toga se izvode ciljane vežbe za oblikovanje mišića.

Evo nekoliko vrlo efikasnih:

Čučnjevi

Čučnjevi su odlični ako želite da brzo vidite efekat vežbanja. Iz stojećeg stava raširite stopala u širini bokova, a ruke stavite na potiljak i radite vežbu gore-dole, pravilno deset puta. Mali predah, pa ponovite opet 10 puta u onoliko serija koliko vam mogućnosti dozvoljavaju.

Skokovi

Noge raširite u širini bokova, a ruke ispružite u stranu. Prvo se dobro isteglite i razdrmajte, što više možete. Zatim, skočite što više. Ponovite ovo deset puta, ali ne žurite. Važno je da kvalitetno i precizno izvedete svaki skok.

Foto Shutterstock

Ruke-stopala

Deset puta zaredom rukama dodirnite stopala. Kada se ispravljate, ne žurite, već bi to trebalo da bude postepeno ispravljanje pršljen po pršljen. Dišite ravnomerno i opušteno.

Trbušnjaci

Za početak se trudite da uradite deset pravilnih trbušnjaka. To praktično znači da morate da osetite da vam se zatežu mišići stomaka dok se podižete, a nikako da "cimate" glavom ka napred. Za pravilni rad je poželjno da držite šipku u rukama, uhvatite je u širini ramena, a podizanje od podloge kontrolišite snagom mišića trbuha.

BONUS VIDEO - Jednostavne vežbe za jutarnje razgibavanje: Malo vremena za lep početak dana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

LJUBAV KOJA TRAJE SKORO DVE DECENIJE: Lepa supruga glumca Nenada Okanovića (FOTO)