OKO TUMORA TREBA ISEĆI I ZDRAVO TKIVO: Karcinom kože je uporan, evo kako se leči

I. Kovačić

09. 02. 2022. u 09:50

KADA se promene koje uzrokuje najčešći rak kože kod čoveka - bazocelularni karcinom kože je uporan, evo kako se leči , ne uklone u meri u kojoj je neophodno, ponovo se vraćaju.

ОКО ТУМОРА ТРЕБА ИСЕЋИ И ЗДРАВО ТКИВО: Карцином коже је упоран, ево како се лечи

Foto Shutterstock

Ovo naročito važi za ranice koje se pojavljuju na koži lica, a koje hirurzi, da ne bi narušili izgled pacijenta, ne isecaju onoliko koliko bi bilo potrebo za trajno rešavanje problema.

Profesor dr Lidija Kandolf Sekulović, dermatolog Vojnomedicinske akademije, kaže da se u svetu za lečenje bazocelularnog karcinoma koristi tehnika mikrografske hirurgije:

- Kod ove tehnike u toku same operacije proverava se da li je sve uklonjeno u dovoljnoj meri, ali, nažalost, ova intervencija nije dostupna većini naših pacijenata, osim u pojedinim privatnim klinikama. Kod nekih osoba zbog nasledne sklonosti i hroničnog oštećenja od sunca, može se tokom godina javiti više bazocelularnih promena na različitim delovima tela i njima bi ovakav pristup u lečenju bio dragocen.

Bazocelularni karcinom je kod pojedinih pacijenata veoma uporan

Zbog češćeg i intenzivnijeg izlaganja suncu, ali i naslednog faktora, bazocelularni karcinom je kod pojedinih pacijenata veoma uporan.

- Postoji nekoliko vrsta bazocelularnog karcinoma, a oni koji nastaju na licu su najviše skloni da se ponovo vraćaju na mestu ranije operacije - objašnjava dr Kandolf Sekulović.

- Zato je veoma važno da se tumor adekvatno i potpuno ukloni, ali neophodno je da se odstrani i deo zdravog tkiva u okolini minimalno pet milimetara od tumora. Kod pojedinih vrsta bazocelularnog karcinoma kao što je infiltrativni i sklerozirajući koji liči na ožiljak, treba "skinuti" i 15 milimetara oko tumora kako bi se osiguralo potpuno uklanjanje.

Foto: Depositphotos

Nije isključeno ni da se ovaj maligni tumor kože, koji se u Srbiji otkrije kod 3.000 pacijenata godišnje, ponovo vratiti iako je hirurški uklonjen u dovoljnoj meri.

- Kod nekih pacijenata bazocelularni karcinom se stalno vraća što može da bude posledica biološkog ponašanja ćelija tumora. U ovim slučajevima potrebno je razmotriti i druge opcije lečenja osim hirurškog, a to su zračna terapija i lekovi koji deluju na molekularnom nivou - kaže profesorka Kandolf Sekulović.

Ne mora uvek da se operiše

Naša sagovornica kaže da kod pacijenata kod kojih je bazocelularni karcinom doveo do površnih, malih tumornih promena na trupu, može da se izbegne hirurška intervencija. Lečenje se tada sprovodi primenom imikvimod ili 5-fluorouracil krema tokom 12 do 16 nedelja.

- Redovne kontrole su takođe važne da se izbegne destruktivni rast tumora koji može da raste i "razjede" ne samo kožu nego i hrskavicu i kost. Ovi pacijenti moraju da se prate i zbog povećanog rizika za nastanak i drugih tumora kože - melanoma i skvamocelularnog karcinoma - kaže profesorka. - Jedan mali broj pacijenata posle ponavljanih hirurških intervencija nažalost odustane od lečenja i godinama se ne javlja lekaru, pa ponovo dođu na pregled kada tumor dosta krvari, a razjeo je veliki deo lica ili nekog drugog dela tela. U tim slučajevima nije moguće primeniti hirurgiju, ili čak i ako je moguća, može da dovede do velikih deformiteta na licu ili telu. Osim toga, veoma retko ukoliko se tumor zapostavi i pacijent se ne javlja lekaru, može i da metastazira, najčešće u kosti i pluća, i mi se srećemo sa takvim pacijentima.

Foto: Depositphotos

Nedostupna terapija

PORED imikvimod i 5-fluorouracil krema još dva leka su se do sada pokazala kao izuzetno efikasna u lečenju bazocelularnog karcinoma kod koga hirurška intervencija ili zračna terapija nisu efikasni, kaže prof. Lidija Kandolf Sekulović:

- To su vizmodegib i sonidegib koji za kratko vreme mogu da dovedu do povlačenja tumora, a takođe se primenjuju i kod metastatskog bazocelularnog karcinoma. Nažalost, ovi lekovi nisu dostupni pacijentima u Srbiji mada se već devet godina primenjuju u evropskim zemljama - kaže prof. Kandolf Sekulović.

BONUS VIDEO  - UBICA NEGATIVNE ENERGIJE: Ćilibar ima razna lekovita svojstva, a ovaj je najkvalitetniji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)