ZABORAVITE NA PROBLEME SA SINUSIMA: Sedam prirodnih načina kako da se rešite sekreta iz nosa (FOTO)

V. N.

05. 02. 2022. u 13:40

ALERGIJA, prehlada ili bakterijske infekcije glavni su uzroci nagomilavanja gustog sekreta u sinusima.

ЗАБОРАВИТЕ НА ПРОБЛЕМЕ СА СИНУСИМА: Седам природних начина како да се решите секрета из носа (ФОТО)

Foto Shutterstock

Njegovo lučenje otežava disanje kroz nos, što svakodnevne obaveze čini dodatno napornim. Još, ako je lučenje sekreta praćeno bolom u glavi i lošim snom, onda je pomoć neophodna.

Ipak, istina je da su retki slučajevi kada je zbog sekreta u sinusima neophodna poseta lekaru. Jer, od pomoći mogu da budu vrlo jednostavni i efikasni prirodni lekovi. U fitoterapiji ovih sedam se smatraju najproverenijima.

Beli slez

Tri grama korena belog sleza skuvajte u 100 ml vode. Procedite dobijen čaj i dodajte bornu kiselinu (3 g na 100 g čaja). Ispirajte nos ušmrkavanjem. Inače, čaj od belog sleza je veoma poznat kod lečenja respiratornih infekcija. Ima antibakterijsko i antiseptičko svojstvo. Uspešno rastvara sluz i blago pomaže pri njenom izbacivanju. Blagotvorno deluje kod nazeba i kijavice. Umiruje zapaljenje usta i grla, a takođe dosta pomaže i kod lečenja astme.

Foto: Free Images Pixabay

Đumbir i kurkuma

Stavite 200 ml vode da proključa. Dodajte nekoliko komadića đumbira i ostavite da sve vri pet minuta. Procedite čaj i dodajte pola kašičice kurkume u prahu. Sve dobro promešajte i, ako želite, čaj možete zasladiti medom. Pijte dva puta dnevno. Odličan je za tretman začepljenog nosa i sinusa. Za njegovu lekovitost je zadužen aktivni sastojak gingerol. Zajedno sa njim, ljut ukus ove namirnice će podstaknuti razređivanje i izbacivanje sekreta. Smanjuje i glavobolju koja je povezana sa blokadom sinusa.

Foto Shutterstock

Vodena para

Bilo da se koristi obična voda ili ona sa dodatkom esencijalnih ulja i lekovitog bilja, udisanje vodene pare je veoma efikasno kod začepljenih sinusa. Para uklanja blokadu na sasvim prirodan način i umiruje upaljene krvne sudove. Vraća sinusima prirodnu vlažnost, zbog čega će nos manje peći. Izbacivanje sekreta iz sinusa na ovaj način nije preporučljivo kod male dece, trudnica i osoba koje pate od visokog pritiska, poremećaja centralnog nervnog sistema ili oboljenja srčanog mišića.

Tople obloge

Zagrevanje sinusa je dobar način da ponovo prodišete. Toplota uklanja osećaj bola, ako je prisutan, i ublažava upalu u nozdrvama. Potopite čistu, pamučnu krpu u posudu vruće vode i ocedite je. Savijte je i stavite na čelo, odmah iznad nosa. Držati oblog od tri do pet minuta. Ponavljajte više puta dok ne očistite sinuse.

Foto: Free Images Pixabay

Ulje eukaliptusa

Navlažite papirnu maramicu sa nekoliko razblaženih kapi ulja eukaliptusa. Udahnite aromu. Koristite nekoliko puta, dok ne izbacite gustu sluz napolje. Miris ovog ulja je oštar i osvežavajući. Eukaliptus je odličan kod lečenja prehlade, kijavice i začepljenog nosa. Ne koristi se oralno već je upotreba samo spoljna ili putem inhalacije.

Foto: Free Images Pixabay

Jabukovo sirće

Pomešajte dve supene kašike čistog, nefiltriranog jabukovog sirćeta i kašiku sirovog meda zajedno sa šoljom tople vode. Pijte ovaj tonik dva puta dnevno. Pomaže drenažu sinusa, pa će uticati da se otpuši nos ukoliko ste prehlađeni. Velika količina kalijuma u jabukovom sirćetu pomaže kod smanjenja lučenja sekreta.

Foto: Free Images Pixabay

Maslinovo ulje

Zagrejte malo maslinovog ulja. Smestite se u poluležeći položaj i nanesite ulje na nos. Palcem i kažiprstom masirajte obe strane nosa oko minut. Svo vreme dišite na usta. Ponovite postupak četiri do pet puta zaredom. Korišćenjem maslinovog ulja za lečenje začepljenih sinusa, ublažićete mnoge simptome koji prate ovu pojavu. Neke od njih su sinusna glavobolja i problemi sa vidom.

BONUS VIDEO - PRŠTI OD ZDRAVLjA: Kiseli kupus je tradicionalna salata, ali i sirovina za mnoge specijalitete

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

TULIJUM LASER ODLIČAN IZBOR ZA LEČENJE: Najčešći uzrok urinarnih problema je uvećana prostata