JELOVNIK KOJI POPRAVLJA RASPOLOŽENJE: Ovaj plan obroka pomoći će vam da se izborite sa tugom ili mrzovoljom
AKO ste od onih kojima praznična atmosfera budi tugu i nemir, nutricionisti poručuju da tanjir napunite namirnicama koje pozitivno utiču na raspoloženje.
Foto Shutterstock
Jer, kako tvrde, hrana ima ključan uticaj na emocije. Neke namirnice mogu čak i da pogoršaju stanje loše volje.
Dakle, ako ste pod uticajem loših osećanja, to ćete najlakše da prevaziđete ako ishranu obogatite magnezijumom, omega-3 masnim kiselinama i vitaminom C. Ovih hranljivih materija najviše ima u integralnoj testenini, lososu i kelju. Studije su potvrdile da ti sastojci smanjuju osećaj anksioznosti i ublažavaju simptome stresa.
Kada je vaše dominantno osećanje ljutnja ili bes, savetuje se da pijete zeleni čaj. On sadrži epigalokatehin galat (EGCG), antioksidans koji deluje opuštajuće. Istraživanja su potvrdila da su ispitanici koji su dobijali dnevnu dozu EGCG-a smireniji od onih koji su bili na placebu, a snimci moždanih talasa pokazali su opušteno, ali oprezno stanje.
Za dobro raspoloženje veoma je važan prvi jutarnji obrok. Brojne studije potvrdile su da doručak podiže raspoloženje. Najbolji izbor da započnete dan su žitarice koje podstiču probavu, daju osećaj sitosti i energiju organizmu čime teraju negativne emocije i osećaj tuge.
Negativna osećanja nikako nemojte da "hranite" slatkišima i grickalicama koje trenutno podižu raspoloženje zato što dugoročno vode većoj depresiji.
Ovo je predlog jelovnika koji bi mogao da vam vrati osmeh na lice:
Ponedeljak
Doručak: dve kašike ovsenih pahuljica, sitno iseckana banana i pet badema prelijte sa pola šolje jogurta
Užina: pomorandža
Ručak: losos na žaru i salata od kelja
Večera: pita sa sirom i šolja zelenog čaja
Utorak
Doručak: dva barena jaja, integralni hleb, mladi sir
Užina: banana
Ručak: integralna testenina sa sitnim komadima lososa i salata od kelja
Večera: ražane pahuljice sa kiselim mlekom i kašičicom mlevenog lana
Sreda
Doručak: ovsene i ražane pahuljice sa suvim voće i jogurtom
Užina: dve mandarine
Ručak: kuvani kelj sa teletinom
Večera: integralne makarone sa jajima i sirom i salata od sveže rendane cvekle
Četvrtak
Doručak: 60 g integralnog hleba i dve kašike ajvara
Užina: jabuka
Ručak: integralne testenine sa sosom od pečuraka
Večera: pita sa krompirom i šolja zelenog čaja
Petak
Doručak: omlet sa ajvarom i prazilukom, integralni hleb, šolja zelenog čaja
Užina: kivi
Ručak: file lososa sa krompir salatom
Večera: palenta sa mladim sirom i prepečenim susamom
Preporučujemo
Srčana slabost, tiha epidemija koja pogađa više od 120.000 ljudi u Srbiji
09. 12. 2025. u 15:19
PIJETE GA, ALI NEMA EFEKTA: Ovo su načini da vitamin D odradi posao
07. 12. 2025. u 19:26
VELIKO UPOZORENjE VUČIĆA: Za godinu i po dana suočićemo se sa velikim ratom, niko više ne želi da sluša drugu stranu
PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, na forumu "GLOBSEC BELTALKS: Beogradski ekonomski razgovori", da više nema racionalnosti u međunarodnoj politici i da se uskoro sprema veliki sukob.
09. 12. 2025. u 20:57
NOVO REŠENjE ZA UKRAJINU: Evropa pravi plan u slučaju da se SAD povuku iz konflikta
EVROPSKE diplomate pripremaju scenario podrške Ukrajini u slučaju povlačenja SAD iz konflikta, prenosi Blumberg, pozivajući se na izvore.
07. 12. 2025. u 13:19
Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića
DETINjSTVO glumca Jova Maksića oblikovalo se u maloj seoskoj sredini podno Dinare, u selu Plavno kod Knina, gde je porodica živela zbog očevog svešteničkog službovanja. Rani period života opisuje kao vreme potpune slobode i radosti, kada je gotovo čitavo selo bilo prostor za igru i maštarije. U takvoj atmosferi formirala se njegova emotivna struktura — vezanost za zajednicu, toplina porodičnih odnosa i zahvalnost za jednostavne stvari.
07. 12. 2025. u 11:41
Komentari (0)