JELOVNIK KOJI POPRAVLJA RASPOLOŽENJE: Ovaj plan obroka pomoći će vam da se izborite sa tugom ili mrzovoljom

V. N.

03. 01. 2022. u 17:50

AKO ste od onih kojima praznična atmosfera budi tugu i nemir, nutricionisti poručuju da tanjir napunite namirnicama koje pozitivno utiču na raspoloženje.

ЈЕЛОВНИК КОЈИ ПОПРАВЉА РАСПОЛОЖЕЊЕ: Овај план оброка помоћи ће вам да се изборите са тугом или мрзовољом

Foto Shutterstock

Jer, kako tvrde, hrana ima ključan uticaj na emocije. Neke namirnice mogu čak i da pogoršaju stanje loše volje.

Dakle, ako ste pod uticajem loših osećanja, to ćete najlakše da prevaziđete ako ishranu obogatite magnezijumom, omega-3 masnim kiselinama i vitaminom C. Ovih hranljivih materija najviše ima u integralnoj testenini, lososu i kelju. Studije su potvrdile da ti sastojci smanjuju osećaj anksioznosti i ublažavaju simptome stresa.

Kada je vaše dominantno osećanje ljutnja ili bes, savetuje se da pijete zeleni čaj. On sadrži epigalokatehin galat (EGCG), antioksidans koji deluje opuštajuće. Istraživanja su potvrdila da su ispitanici koji su dobijali dnevnu dozu EGCG-a smireniji od onih koji su bili na placebu, a snimci moždanih talasa pokazali su opušteno, ali oprezno stanje.

Za dobro raspoloženje veoma je važan prvi jutarnji obrok. Brojne studije potvrdile su da doručak podiže raspoloženje. Najbolji izbor da započnete dan su žitarice koje podstiču probavu, daju osećaj sitosti i energiju organizmu čime teraju negativne emocije i osećaj tuge.

Negativna osećanja nikako nemojte da "hranite" slatkišima i grickalicama koje trenutno podižu raspoloženje zato što dugoročno vode većoj depresiji.

Ovo je predlog jelovnika koji bi mogao da vam vrati osmeh na lice:

Ponedeljak

Doručak: dve kašike ovsenih pahuljica, sitno iseckana banana i pet badema prelijte sa pola šolje jogurta

Užina: pomorandža

Ručak: losos na žaru i salata od kelja

Večera: pita sa sirom i šolja zelenog čaja

Utorak

Doručak: dva barena jaja, integralni hleb, mladi sir

Užina: banana

Ručak: integralna testenina sa sitnim komadima lososa i salata od kelja

Večera: ražane pahuljice sa kiselim mlekom i kašičicom mlevenog lana

Sreda

Doručak: ovsene i ražane pahuljice sa suvim voće i jogurtom

Užina: dve mandarine

Ručak: kuvani kelj sa teletinom

Večera: integralne makarone sa jajima i sirom i salata od sveže rendane cvekle

Četvrtak

Doručak: 60 g integralnog hleba i dve kašike ajvara

Užina: jabuka

Ručak: integralne testenine sa sosom od pečuraka

Večera: pita sa krompirom i šolja zelenog čaja

Petak

Doručak: omlet sa ajvarom i prazilukom, integralni hleb, šolja zelenog čaja

Užina: kivi

Ručak: file lososa sa krompir salatom

Večera: palenta sa mladim sirom i prepečenim susamom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)