UPALA KAPAKA: Doktorka Zora Ignjatović otkriva zašto se javlja blefaritis i kako se leči

V. N.

26. 11. 2021. u 11:11

PROMENA na oku, kapku ili odmah iznad trepavice ima svoje ime. Blefaritis je naziv za upalu rubova očnih kapaka i najčešće se radi o hroničnom oboljenju, precizira za čitaoce "Novosti" doktorka Zora Ignjatović, oftamolog-hirurg.

УПАЛА КАПАКА: Докторка Зора Игњатовић открива зашто се јавља блефаритис и како се лечи

Foto Privatna arhiva

Šta su uzroci ovog oboljenja i kako se leči?

 - Javlja se obično kao posledica specifičnosti kože koja je sklona začepljenju nodifikovanih lojnih žlezda koje se tu nalaze ili infekcije oko korena trepavica, najčešće stafilokokom. U tom slučaju oko korena trepavica se mogu videti sitni depoziti ili kolarete, objašnjava doktor.

Ona dodaje:

- Ovo oboljenje često veoma iritira pacijente, mada nema štetan uticaj po vid. Leči se pojačanom higijenom kapaka, skidanjem naslaga, istiskivanjem sekreta iz zapušenih kanala lojnih žlezda, čišćenjem bebi štapićima potopljenim u neki blag šampon ili rastvor antibiotika, a postoje i specijalne maramice za ovu namenu. Po potrebi se uzima bris i uključuje lokalna antinbiotska terapija. U slučaju da se bolest često komplikuje razvojem neke vrste čmička, ponekad se uključuju antibiotici iz grupe tetraciklina koji se piju dve do tri nedelje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024