BOL U PETI: Doktor Nemanja Slavković o dijagnostikovanju neprijatnog osećaja

V. N.

27. 10. 2021. u 10:12

BOL u peti može da bude vrlo neprijatan, na pitanje šta bi osim petnog trna, mogao da bude uzrok bola u peti, odgovara doktor Nemanja Slavković.

БОЛ У ПЕТИ: Доктор Немања Славковић о дијагностиковању непријатног осећаја

Foto Privatna arhiva

 - Najčešći razlog za bol u peti je plantarni fascitis, odnosono zapaljenje tabanskog vezivnog tkiva koje se u vidu trake pruža od pete do prstiju. Veoma često je udruženo i može se dijagnostikovati zajedno sa petnim trnom. Uglavnom se smatra posledicom preopterećenja, nakon ponavljanih i dugotrajnih aktvnosti, posebno ukoliko je osoba povećane telesne težine ili sa pridruženim deformitetima stopala pre svega medijalnog uzdužnog svoda, objašnjava doktor.

On dodaje:

 - U najvećem broju slučajeva se leči neoperativnim procedurama, ali ako se ne ukloni uzrok nastajanja postoji sklonost ka obnavljanju. Pored plantarnog fascitisa bol u peti može biti posledica preopterećenja tetiva koje se u neposrednoj blizini pružaju, degenerativnog oboljenja donjeg skočnog zgloba, različitih tumorskih promena, pre svega koštanih cisti, pritiska na pojedine nerve, uključujući tu i probleme sa slabinsko krsnim spletom živaca ili petne kosti koji su posledica ponavljanih pokreta i kontinuiranog stresa, precizira doktor Slavković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!