SOK OD GROŽĐA SPREČAVA TROMBOZU: Evo koja sorta ovog voća snižava rizik od oboljenja srca

V.N.

09. 10. 2021. u 15:00

PREMA brojnim studijama, sprovedenim širom sveta, tamnije sorte grožđa snižavaju rizik od pojave oboljenja srca tako što opuštaju krvne sudove i time olakšavaju protok krvi.

СОК ОД ГРОЖЂА СПРЕЧАВА ТРОМБОЗУ: Ево која сорта овог воћа снижава ризик од обољења срца

Foto: Depositphotos

Taj blagotvorni efekat obezbeđuju supstance koje se zovu antioksidanti kojih ima dosta u semenkama i opnama zrna grožđa, naročito hamburga, tamjanike, crnog burgundca, kaberne sovinjona, vranca, konkorda. Zato stručnjaci za ishranu preporučuju dva do tri obroka svežeg tamnog grožđa dnevno tokom sezone, jer ova količina obezbeđuje neophodne "doze" korisnih antioksidantnih supstanci.

Iako se grožđe vezuje najčešće za vino, novije studije su pokazale da i sokovi proizvedeni od grožđa neke od tamnijih sorti takođe obezbeđuju zaštitu od oboljenja srca. Najviše blagotvornih efekata konzumiranja soka od grožđa beleži se u smanjenju rizika od pojave krvnih ugrušaka, smanjenja nivoa lošeg LDL holesterola, prevenciji oštećenja krvnih sudova srca, kao i u održavanju zdravog krvnog pritiska.

I crno vino i sok od tamnog grožđa sadrže antioksidantne materije flavonoide, koji su se pokazali veoma efikasnim pri povećavanju nivoa dobrog, to jest HDL holesterola i u borbi protiv ateroskleroze, to jest začepljenja arterija i visokog krvnog pritiska.

Ipak, sa vinom budite oprezni, jer ipak je reč o alkoholu, i držite se preporuke - jadna čaša dnevno za žene i do dve za muškarce.

Lekovit i list

LIŠĆE vinove loze koristi se za lečenje dijareje, teškog menstrualnog krvarenja, krvarenja materice, čireva i vaginalnog sekreta. Amerikanci koriste čaj od ovog lišća za dijareju, hepatitis i želudačne bolove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)