JELOVNIK NA BAZI VOĆA I POVRĆA: Uz vegansku trpezu pobedite vrućinu

29. 08. 2021. u 17:00

VIŠAK kilograma i vrućina sa sparinom su loša kombinacija. Ovaj spoj najviše opterećuje srce, a može da "izmori" i na psihičkom nivou. Zato, da bi smršali, a istovremeno pomogli telu da se izbori sa visokom spoljnom temperaturom i velikom vlažnošću vazduha, predlažemo vam veganski dijetu. Reč je o jelovniku koji isključuje sve namirnice životinjskog porekla. Možete da ga primenjujete mesec dana. Uz ovu dijetu organizmu će da bude lakše bez masnoća i previše kalorija, tako da će telo, umesto na dugo varenje, više energije moći da potroši na rashlađivanje.

ЈЕЛОВНИК НА БАЗИ ВОЋА И ПОВРЋА: Уз веганску трпезу победите врућину

Foto: Depositphotos

Evo kako izgleda predlog veganskog jelovnika za sedam dana. 

Ponedeljak

Doručak: četiri parčeta integralnog hleba sa humusom

Užina: 300 g malina

Ručak: krompir čorba

Večera: Dinstana šargarepa i piletina na žaru

Utorak

Doručak: crvena paprika pržena na biljnom ulju i integrlani hleb

Užina: 300 g trešanja

Ručak: čorba od mahunarki i integralni hleb

Večera: salata od crvenog pasulja, kukuruza šećeraca i crnog luka začinjena po ukusu i 60 g testenine

Sreda

Doručak: palenta sa prepečenim susamom

Užina: dve kriške lubenice

Ručak: kuvano sočivo i paradajz salata, integralni hleb

Večera: integralna testenina sa paradajzom i tofu sirom

Četvrtak

Doručak: kokice i 300 g malina

Užina: 300 g višanja

Ručak: čorbast pasulj, kupus salata i integralni hleb

Večera: pljeskavica od leblebija sa integralnim hlebom, rendanim kupusom, šargarepom, paradajzom i crnim lukom

Petak

Doručak: ovsene pahuljice sa sojinim mlekom, suvim šljivama i suvim grožđem, orasima

Užina: 300 g malina

Ručak: bareni pa zapečeni krompir sa sojinim mesom, zelena salata i integralni hleb

Večera: salata od kuvanih i proprženih leblebija sa sitno iseckanom zelenom salatom, paradajzom i crnim lukom

Subota

Doručak: četiri parčeta integralnog hleba sa humusom

Užina: jedna veća breskva

Ručak: grašak sa šniclama od soje, integralni hleb i salata po izboru

Večera: paprika punjena pirinčem, crnim lukom i šargarepom i dva parčeta integralnog hleba

Nedelja

Doručak: palenta sa prepečenim susamom

Užina: jedna veća breskva

Ručak: vegetarijanska pica sa povrćem po izboru

Večera: ćevapi od leblebija sa kupus salatom i inegralnim zemičkama

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
TA KUĆA JE STVARNO UKLETA Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku

"TA KUĆA JE STVARNO UKLETA" Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku

PRVI rezultati istrage tragedije koja je otkrivena u subotu ujutru u porodičnoj kući u blizini „Slobodine“ raskrsnice u Čačku, govore da je Vladimir Čarapić (47) nožem preklao vrat svojoj majci Mili (72), a potom i svom ocu Neđu (79). Zatim je sebi istim sečivom naneo više uboda po grudima i stomaku, a na kraju je prerezao vene leve ruke i tako na smrt iskrvario.

07. 12. 2025. u 13:36

Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića

Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića

DETINjSTVO glumca Jova Maksića oblikovalo se u maloj seoskoj sredini podno Dinare, u selu Plavno kod Knina, gde je porodica živela zbog očevog svešteničkog službovanja. Rani period života opisuje kao vreme potpune slobode i radosti, kada je gotovo čitavo selo bilo prostor za igru i maštarije. U takvoj atmosferi formirala se njegova emotivna struktura — vezanost za zajednicu, toplina porodičnih odnosa i zahvalnost za jednostavne stvari.

07. 12. 2025. u 11:41

Komentari (1)

Vaseljenski patrijarh Vartolomej I i predsednik kompanije Tasyapı Emrulah Turanli: Vizija koja povezuje Istanbul i Srbiju