LOŠE NAVIKE: Da li “pucanje“ prstiju može da izazove zdravstvene probleme?

S. K.

21. 08. 2021. u 15:40

NAVIKA pucacanja zglobova, često može da iznervira druge i bude veoma iritantna. Mala je verovatnoća da ona može da prouzrokuje neku veliku štetu. Mnogi se pitaju da li ova loša navika može da izazove artritis ili da ga pogorša, to se dešava retko, ali učestalo pucanje može da ošteti hrskavicu kojom je obložen zglob.

ЛОШЕ НАВИКЕ: Да ли “пуцање“ прстију може да изазове здравствене проблеме?

Foto: Depositphotos

Zglobovi prstiju su oni koje ljudi najčešće pucaju. Osoba može da savija zglobove unazad ili napred, okrećući kosti oko zgloba. Istraživanja su pokazala da je rizik od razvoja artritisa približno isti, bez obzira da li osoba pukne zglobove ili ne. Čini se da pucanje zglobova nije povezano sa bilo kakvim zdravstvenim problemima, osim u situacijama kada je to propraćeno uz bol ili otok.

Kako nastaje neprijatan zvuk?

Zglobovi mogu da stvaraju zvuke pucanja, škripanja ili bušenja, posebno na zglobovima kolena, leđa i vrata. To je uglavnom navika koja oslobađa nervozu, ali je i stvara kod drugih dok slušaju neprijatne zvuke. Stručnjaci su istražili odakle dolaze ti zvukovi. Kada osoba ispruži zglob, to smanjuje pritisak unutar njega, oslobađa sve gasove, poput ugljen-dioksida. Ovaj gas se oslobađa u obliku mehurića. Kada osoba povuče prst da bi puknula zglobom, tada se delimično ili u potpunosti pukne mehurić gasa i pravi zvuk. Budući da stimuliše nervne završetke, pucanje ili iskakanje zglobova može da prouzrokuje osećaj oslobođene napetosti mišića i povećanu pokretljivost. Ako se zvuk pucanja zgloba javi uz bilo kakav bol, to može ukazivati na oštećenje zgloba i možda na pucanje hrskavice koja ga ublažava.

Kada zglobovi jednom puknu ne mogu pucati narednih 15 minuta. Za to vrme zglob se postepeno vraća u normalnu veličinu, a u tečnosti se otapaju novi gasovi i on ponovo postaje “spreman za pucanje“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)