ŠTETNE SUPSTANCE: Toksične hemikalije u većini kozmetičkih proizvoda

S. K.

21. 08. 2021. u 13:00

VIŠE od polovine kozmetičkih proizvoda poput ruževa i maskara, sadrži otrovne hemikalije koje mogu da izazovu zdravstvene probleme, uključujući rak, hipertenziju i bolesti štitne žlezde, upozorava studija. PFAS su suptance koje se koriste za proizvodnju različite kozmetike, naučnici su testirali više od 200 popularnih proizvoda i ustanovili visok nivo fluora u 52 odsto kozmetičkih preparata.

ШТЕТНЕ СУПСТАНЦЕ: Токсичне хемикалије у већини козметичких производа

Foto: Depositphotos

Istraživači sa Univerziteta Notre Dame testirali su proizvode, uključujući korektore, podloge, proizvode za oči i obrve, i proivode za usne. Pronašli su dokaze o prisutnosti štetnih supstanci kod više od pola tesirane kozmetike. Zabrinjavajuće je što su prethodna istraživanja povezala prisustvo ovih supstanci sa nizom zdravstvenih problema, između ostalog rak bubrega, rat testisa, imunotoksičnost kod dece, hipertenzija ili problemi štitne žlezde.

 - PFAS je postojana hemikalija, kada uđe u krvotok, ostaje tamo i akumulira se. Postoji i dodatni rizik od zagađenja životne sredine koji je povezan sa odlaganjem ovih proizvoda, što bi moglo da utiče na mnogo više ljudi - objašnjava profesor Graham Peasle, vođa studije.

Studija je otkrila da 56 odsto podloga i ptoizvoda za oči, 38 odsto proizvida za usne i 47 odsto maskara sadrži visok nivo fluora. Naročito je utvrđeno da poizvodi koji se reklamiraju kao dugotrajni sadrže visoke nivoe štetnih supstanci.

Iz Nacionalnog instituta za nauku o zdravlju životne sredine kažu da štene supstance, sprečavaju lepljenje hrane za posuđe, prave odeću otpornu na mrlje i stvaraju efikasniju protivpožarnu penu. Takođe, PFAS se koristi u industrijama poput vazduhoplovstva, automobila, građevinarstva, elktronike i vojske.

 - Ovo je crvena zastava. Naša merenja ukazuju na široku upotrebu PFAS-a, ali važno je napomenuti da je teško da se proceni puna upotreba fluorisanih hemikalija zbog nepostojanja strogih zahteva za obeležavanjem. Ove supstance su poznate kao “hemikalije zauvek - jer se prirodno ne razgrađuju. - naglašava profesor Peasle.

Pored kozmetike, prethodna istraživanja su identifikovala hemikalije u nelepljivom posuđu, tkaninama i omotu za brzu hranu. Ovi rezultati su zabrinjavajući ako se uzme u obzir rizik izloženosti potrošača.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024