BOL U LEĐIMA NIJE SAMO OD KIČME: Doktor Mirković objašnjava šta sve mogu biti uzroci

I. K.

14. 07. 2021. u 07:10

SVAKI bol u leđima trebalo bi ozbiljno da se shvati i da ga ispita lekar koji se usko bavi ovom problematikom, poručuje dr Milan Mirković, sa Odeljenja za hirurgiju kičmenog stuba Instituta za ortopediju "Banjica".

БОЛ У ЛЕЂИМА НИЈЕ САМО ОД КИЧМЕ: Доктор Мирковић објашњава шта све могу бити узроци

FOTO: Depositphotos

- Razlozi bola mogu da budu različiti i bol može da potiče od ligamenata, mišića, pršljenova, diskusa, nervnih korenova - kaže naš sagovornik. - Osim toga, bol u leđima može da bude i posledica mehaničkog pritiska, ali i reakcije organizma na različita oboljenja. Iako je najčešće posledica anatomskih promena na strukturama koje se nalaze u bolnoj regiji (degenerativne promene zglobova), ne sme se zaboraviti da bol u leđima može da bude posledica sistemskih oboljenja poput dijabetesa, ili da je isprovociran oboljenjem na nekom drugom mestu, a ne na mestu samog bola, ali se "reflektuje" u leđima.

U kliničkoj praksi kada razlog bola nije utvrđen kažu da je reč o nespecifičnom bolu, dok kada se zna šta ga je uzrokovalo, nazivaju ga specifičan.

- U svakom slučaju, pacijent treba da se javi lekaru kako bi se otkrio tačan razlog bola, a potom primenila odgovarajuća i ciljana terapija. Jer, jedino prava terapija daje poboljšanje tegoba, vrlo često i potpuno izlečenje - kaže doktor.

Ipak, postoji niz postupaka koje pacijenti mogu sami da preduzmu da bi prevenirali tegobe ili kako bi poboljšali stanje dok od lekara ne dobiju dalje savete.

- Kada je reč o prevenciji, fizička aktivnost i dozirano bavljenje sportom su postali neophodni imajući u vidu sadašnji način života - kaže dr Mirković.

- Svako zanemarivanje telesne aktivnosti, pre ili kasnije uvodi u zdravstveni problem, najčešće od strane leđa. Umerena aktivnost uz adekvatne vežbe brzo poboljšava stanje bolnih leđa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!