Zamuklo selo Velika!

Pavle Dželetović Ivanov

sreda, 29. 08. 2012. u 19:24

Замукло село Велика!
Za dva sata pobijeno, zaklano i spaljeno 428 dece, devojaka, žena, starica i staraca. U kući Mirka Paunovića šesnaestoro živo izgorelo

SPISAK zlodela kvislinških jedinica veoma je dugačak, ali ono što je 28. jula 1944. godine učinila „Skenderbeg“ divizija, po surovosti prevazilazi sve. U malom selu Velika, nedaleko od Čakora, za samo dva sata i 15 minuta pobijeno je, zaklano i spaljeno 428 dece, devojaka, žena, starica i staraca. Razularena rulja u esesovskim uniformama, uz asistenciju balista i vulnetara iz Plava i Gusinja, izvršila je stravični pokolj.

Bilo je sunčano, vedro julsko jutro, kada je u ovo divno planinsko selo iz pravca Murina, dotutnjala motorizovana kolona ostatka 14. puka sedme SS divizije „Princ Eugen“ i 21. brdske SS divizije „Skenderbeg“. Dan ranije su u selo poslali glasnika Sahit Hodžu (obaveštajnog oficira), sina Mustafe Šahmanovića, koji je obavestio Veličane, ako se neko sutradan ne nađe u svom domu, da će mu kuća biti spaljena. A onima koji ostanu garantuje se da im se ništa neće dogoditi, već bi trebalo da spreme hranu za vojsku i da pomognu pri nošenju materijala za opravku porušenih mostova prema Čakoru...

Ipak, znajući ko dolazi, odrasli muškarci i dečaci, sklonili su se u zbegove. Zločince su dočekala deca, starci i ženska čeljad. Selo je opkoljeno sa svih strana i onda se uz zveket oružja, začulo štektanje mašinki, pucnjava iz pištolja i pušaka, zapraštale su i bombe.

Velika je bila u dimu i plamenu. Na sve strane čuo se plač, lelek i kuknjava žena, stravična vriska dece. Pred svakom kućom bilo je po nekoliko esesovaca. Palili su kuće, ambare, štale i seno. Ubijali sve što se kreće. Noževima su komadali ljudska tela. Neke su žive bacali u vatru, a neke žive drali, gravidnim ženama parali su utrobu i izvlačili još nerođenu decu. Devojke su silovali, a dečacima lomili udove.

Šesnaestogodišnju Savetu Mijović su pokušali da siluju. A ona se uhvatila za mladi hrast, vičući: „Ubijte, ali mi ne dirajte djevojačku čast! To što mislite, možete učiniti samo na meni mrtvoj“! Tukli su je, kundačili, čupali kose, lomili ruke. Ali kao da je imala sto života, ona se nije dala odvojiti od hrasta, uz koji je izdahnula...

U kući Tomice Gojkovića bilo je šćućureno petnaestoro dece, pet žena i jedan starac. Nadali su se da će ih zla sudbina mimoići. Ali zveri u ljudskom obliku izbaciše ih iz kuće, svrstaše po visini i mašinkama raspališe po njima. Na plotovima je ostalo da visi nekoliko njih. Pokušali su da beže i tu su ih stigli dželati...

Ipak, preživelo je njih troje. Jedno dete je majka pokrila svojim mrtvim telom. Drugo se spaslo ispod leša svoje bake. Treće nekim čudom, upade u pustu i razvaljenu kolibicu i tu ostade...

Na papratištu u kući Živaljevića završilo je slično jedanaestoro dece i sedam žena i devojaka...

Milevu i Novku Stešević bacili su žive u zapaljenu kuću. I Milivoja Steševića takođe. I Anđu Gojković i mnogo drugih Anđa i Mileva iz popaljenog sela. Dete Dušana Simovića, od devet meseci, nožem su ubili i obesili o šljivovu granu ispred kuće. Dvogodišnju Kosu su uvis bacali i na noževe dočekivali, pa je onda u vatru bacili...

MALI TOMA NA MUKAMA SVAKO mesto i svaki kamen u Velici, svaka gruda zemlje i mnoge izgorele kuće svedoče o žrtvama. Mesto zvano Vukadinov potok imalo je lepi šljivik, u kom se igrao osmogodišnji Tomislav Vučetić. Kada je ugledao vojnike, iz dečje radoznalosti, potrčao im je u susret. Zveri su malog Toma obesili o stablo šljive. Dete je pozvalo u pomoć majku. Ali esesovci su je ubili iz pištolja kad je potrčala da spase sina. Jedan od vojnika je izvadio nož i počeo mu drati kožu sa lica. Drugi ga je dokrajčio, pucajući mu u glavu.

U kući Alekse Gojkovića ubili su osam, u kući Puniše Vučetića dvadeset osoba. Dvoje dece su bacili u vatru. Spalili su i ženu, dve kćeri i sina Vučetića. Njegovom bratu - ženu i tri kćerke. Savu Tomovića - ženu, sina i dve kćeri. Đolu Radenoviću - ženu, snahu i dvoje dece. Milovanu Vučetiću - ženu i dva sina. Starijem Tomu, odraše kožu sa lica, a desnu ruku izlomiše i tako ga ostaviše da umre u najvećim mukama.

Miličku Knježeviću ubili su sedam članova porodice. Ženu pred porođajem rasporili su noževima...

Živi su goreli i u kući Mirka Paunovića. Njih šesnaestoro je izgorelo.

Kada su došla tri vojnika pred kuću Dušana Simovića, po starom običaju dočekali su ih sa hlebom i solju na poslužavniku, koji je iznela stara Jela. Taj običaj je uvek poštovan. Baš u tom času je istrčala Jelina snaha Milica, noseći u naručju dvogodišnjeg sina Milorada. Za koji dan je trebalo na svet da donese novorođenče. Vojnici su je dočekali kundacima, oteli joj maleckog sina iz ruku, a jedan je oborenu Milicu nožem proburazio i iz utrobe izvadio muško dete. Prvim plačem usta mu se napuniše krvlju, kojom se ugušilo.

Stravični prizor posmatrala je Miličina svekrva i njeno četvoro dece. Malog Matu vojnici hvataju i odsecaju mu noge do kolena, rasecaju tetive da bi ga lakše okačili o stablo šljive glavom naopako. Držali su ga tako dok nisu sve ostale poubijali, a na kraju su i njega dokrajčili.

Jedna od mnogih grupa skenderbegovaca prilazila je kući Radovana Živaljevića, sa bajonetima na puškama. Jedan od njih je viknuo: „Amo, amo! Evo komunističkih kuća“! Iz kuće su isterali 16 čeljadi. Naredili su im da se skinu nagi. Kundačili su starije žene, koje su se opirale. Među njima je bila i devojka Poljka. Jedan od vojnika joj reče da je njena zlatna ogrlica - njegova. Poljka kida lančić i baca ga iskidanog u travu i hrabro balistu pljunu u lice! Ščepala su je trojica kao divlje zveri i počeli je zlostavljati, vukući je u kuću. Hrabra devojka je uspela da skoči kroz prozor, bežeći prema njivama. Nije uspela. Pokosila su je puščana tanad.

(Nastaviće se)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (37)

Slavko Stanisavljevic

30.08.2012. 07:35

@Maki - Moguce je .I ja sam u pauzama nekako dosao do kraja clanka,Uzasno tesko i za citanje,zdravom razumu nepojmljivo.

milos

30.08.2012. 10:37

A danas je to skoro zaboravljeno,sad su postali braca!Slava srpskim mucenicima iz Velike!

Milos fpn

30.08.2012. 11:44

To je zato sto niste citali sta se istih godina desavalo samo malo severnije, gde su ustase isto ovo radile. I gore...

Obilić

30.08.2012. 12:55

Slava nevinim žrtvama .Dželatima i onima , koji ih veličaju večni nespokoj .Treba pročitati ovaj feljton .Kakve su to životinje ...Nemam reči ...

paunovic

30.08.2012. 13:49

Postovani Pavle,U ime svih Velicana, ti se zahvaljujem na ovoj knjizi. Sve si nas zaduzio.U Velici su stradali deca, zene i starci. Klali su, drali zivu decu, trudnim zenama su nozem vadili decu. U Velici i okolini je stradalo preko 600 nevinih. Siptari su i ovaj put ostali nekaznjeni, ali su svima pokazali i tada koji je njihov nacionalni program. Oni nece odustati. Ali nisu oni problem... Ovo je jedna od onih knjiga, koja mora uci kao obavezna u svaku Srpsku kucu.

Marko

30.08.2012. 15:44

@paunovic - Sličan zločin se desio u Prebilovcima, kod Čapljine u Hercegovini, kada su ustaše ubile skoro 1000 Srba (mahom žena, dece, staraca). Većina žrtava je živa bačena u jamu ! Kakva je to užasna smrt ne može se ni zamisliti. Onaj ko ne umre pri padu u jamu umire satima zatrpan telima svojih rođaka i komšija. Slično kao i u Velici, i u Prebilovcima su se odrasli muškarci sklonili iz sela, naivno smatrajući da decu, žene, starce niko neće dirati.Vječnaja pamjat žrtvama fašizma!

Miomir Maksimcev

30.08.2012. 17:40

Strasno. Pozlilo mi je dok sam citao. Slicne stvari se dogadjaju svakodnevno i niko ne obraca paznju. U Srbiji se godisnje izvede skoro sto hiljada abortusa. U uterus se uvede sisaljka kojom se uz pomoc vakuma isisa dete, cesto u delovima. Dogadja se da je medju delovima malog tela moguce videti srce koje jos uvek kuca. Zatim se unutrasnjost materice sastruze pa se vakumom isisa sve sto je ostalo od deteta. Jezivo. Genocid se nastavlja.

Nemanja

18.11.2012. 09:31

@Miomir Maksimcev - Da li je moguce da Vi poredite zlocine iz teksta sa dobrovoljnim vrsenjem abortusa? Radite li to zbog Vase povrsnosti ili zamenom teza smanjujete krivicu albanskih,nemackih,ustaskih i ostalih zlocinaca?

ManjaNe

28.07.2013. 02:09

@Miomir Maksimcev - Da. On poredi to sto ti, uvazeni i prosvetljeni, sugradjanine ne zelis razumijeti. Molim te pojasni mi razliku izmedju djeteta u uterusu i rodjenog djeteta? Odbij to o godinama i razvijanju svijesti, jednostavno mi objasni razliku izmedju zivota u zacetku(nerodjence) i fiz. moguceg tj. dozvoljenog zivota (rodjeno dijete)?! Dobrovoljno vrsenje abortusa = ubistvo i tacka. Nema preseravanja da ili ne. To je ubistvo, ma kako god ti to sebi uljepsavao.

digitally imported

02.09.2012. 10:50

Ne razumem,zašto ti muškarci nisu poveli svoje nejake u zbeg,naoružani vilama,ako nemaju ništa drugo....još je bilo letnje doba...a,znalo se ko im dolazi...nije mi najjasnije.(?)

Marko

02.09.2012. 20:33

@digitally imported - To sam se i ja pitao kad sam bio dete. Ali takav zakljucak mi donosimo kad već znamo ko su ustaše, nacisti, fašisti, i kada živimo u digitalnom dobu. Tada nije bilo interneta i TV, već ste o dešavanjima iz obližnjeg sela mogli da saznate tek kad neko dođe iz njega i kaže vam šta se desilo. Ljudi jednostavno nisu znali kakvo im se zlo sprema, kao što ni stotine hiljada Jevreja nije znalo da ide u gasne komore i sigurnu smrt, umesto na tuširanje.

Marko

02.09.2012. 20:54

@digitally imported - A decu, žene, starce da su poveli usporavali bi ih, i izložili bi ih riziku da i oni budu otvorena meta, jer bi ih sve označili kao odmetnike. Običajno pravo je uvek bilo da ratuju odrasli muškarci , a da decu, žene, starce niko ne dira. Naravno, da su znali kakvi im zlikovci dolaze u selo poveli bi i porodice sa sobom. Ono što se desilo ima elemente genocida, jer se nije vodilo o starosti (deca, starci) i polu (žene) žrtava, stradali su samo zato što su bili Srbi.

Salvatore

16.09.2012. 15:08

@digitally imported - Zato sto je odjednom to se desilo i napali su selo... a selo je na granici sa Metohijom i Albanijom

Rale

16.10.2012. 21:55

To nam je sve onaj takozvani tito napravio da nismo smjeli ni znati o tome, sto mu i dan danas pojedini vjeruju i sazivaju ga, a i ovome ratu raspadanju nam je on kumovao

nebojsa zivaljevic

16.11.2012. 22:11

i moj otac je ovo preziveo tog dana i nedaj boze dase ovo nikada ponovi

joki711

28.07.2013. 12:30

moj otac je tada imao 10 godina i spasilo ga je što je imao tifus,pa su zlikovci zaobišli kuću bojeći se zaraze....

ПОЛИЦАЈАЦ

28.07.2013. 12:43

Док сам ово читао позлило ми је и повраћа ми се на ове гадости.То може да уради само стока какве су усташе (хрвати),гамад као што су шиптари и остале потурице....страшно.Овако нешто православна душа не може направити.

Hrvat

28.07.2013. 19:07

@ПОЛИЦАЈАЦ - policajac , zaboravljaš koje su zločine radili četnici po Hrvatskoj i BiH 90 tih a da nespominjem 40 - te , realno zločini nadnedužnim pučanstvom su postojali ........

babo

28.07.2013. 23:13

@ПОЛИЦАЈАЦ - Hrvat, koliko stotina hiljada Srba ste 90tih pobili i istjerali iz Hrvatske, a da ne spominjemo baš 40-te i Jasenovac, u kome su ustaše pobile preko 800.000 ljudi, od toga više od 500.000 Srba? Dakle, realno, zločini nad nedužnim narodom, naročito srpskim su itekako postojali....

bodin

29.07.2013. 10:35

@ПОЛИЦАЈАЦ - da ne pominjemo zlocine prema dugima, ta bagra je pomagala njemcima da po kragujevcu skupljaju SVOJU srpsku djecu i odvedu pod noz njemcima na Kadinjacu

SORAB

28.07.2013. 17:10

Pored teksta procitao sam i komentare pa zamoljavam te komentatore da se slozimo, obozimo, umnozimo da mozemo da se odbranimo , barem od danasnjih zlocinaca i svih onih koji rade protiv Srpskog naroda, da bi mogli da omogucimo zivot nasoj deci, unucadima... Krajnje je vreme da se branimo da nebi stradali kao u svim dosadasnjim ratovima... Mplim te narode, probudi se SLOZIMO SE

nina

28.07.2013. 18:27

Kako boli kad ste vi u pitanju...a šta se desilo u gusinju prije toga...pravi genocid nad albancima i bošnjacima i to i dan danas vasojevići nagrađuju zločin što je i dokaz nagrade u beranima

Wolf

29.07.2013. 01:03

@nina - Nije to ništa kakav ćete genocid tek doživjeti i za 2.sv. rat i ovaj zadnji i za Kosovo. J**t će mo vam majku milosnu tako da oni koji prežive imaju stvarni razlog za kukanje.

Vlado

29.07.2014. 00:20

@nina - A šta je bilo prije Gusinja Nina? Hajde i o tome malo da pričamo! Kako je ista Velika spaljena prije Gusinja, nakon bitke na Novšićima, a preko 500 veličkih djevojaka odvedeno u roblje sve do Istanbula! I za Gusinje, kao i za Srebrenicu ima razlog i to dobar, samo se to krije, nekad zbog bratstva i jedinstva, a danas zbog demokratije. Morali bi onda Šerbo Rastoder, Džavid Šabović i ostali da objasne dje su im bili Djeovi i očevi i zašto su umjesto u partizanima bili u SS divizijama.

beba

29.07.2013. 02:08

Sta je god bilo u Gusinju sigurno nije bilo ovakvo zvijerstvo to moze samo da uradi onaj koji je svoju majku i oca i djeda prodao za veceru i promijenio vjeru taj je u stanju da uradi nesto ovako svoim djedovima a to se zna poturice gori od turcina. Ovo niko u svijetu nebi imao srca da uradi samo gladne zvijeri koje i dan danas probaju da dokazuju sebe da su veci muslimani od turaka. Ovo se nikada ne smije zaboraviti.

Zoran

29.07.2013. 13:10

Sve to smo radili jedni drugima.Ubijali se međusobno. Svaki narod (Srbi, Hrvati, Albanci, Muslimani...) ima svoje priče o stradanjima. Umesto da se svetimo, trebali bi da se zamislimo i uradimo nešto kako se to ne bi događalo, kako bi bar naša deca bila pošteđena takvih zločina i tragedija.

Ona

29.07.2013. 18:44

To je strasna prica ali sa druge strane moju baku su ubili partizani ..komunjare ..oteli imovinu...za mene su komunisti najveci zlikovci na planeti pa onda svi ostali!

Rade

29.07.2013. 21:11

Moj deda baba rodjaci i 27dece su igrom slucaja pobegli kroz prozore sa druge strane kuce i uleteli u kukuruz i onada u potok sa gustom bukovinom dok su oni pucali sa gornje strane nisu znali da li ima u kuci naoruzanih ljudi i tako su se zahvaljujuci tome svi spasili i dan danas moja tetka zivi u toj kuci u kojoj se posle udala za dečka sa kojim je zajedno iskazala kroz taj prozor ona sada ima 87 godina

васојевић

30.07.2013. 01:43

Ко се не освети, тај се не посвети. Следећи пут пржимо од Чакора до Ђаковице.

mile11

15.09.2013. 21:18

Moj tata koji danas ima 84 godine ovo je preživio,njega i njegovu sestru Radunku spasio je stric Aleksa Gojković,ostali su pobijeni a među njima i moja baka po kojoj sam dobila ime Milica.

Vukasin

29.07.2014. 14:13

Moje Babe sestra rodjena, je ubijena tog dana , dok je moja baba bila skrivena u kukuruzu ..Prica se da su svi hteli da beze , jer su znali da ce da dodju .. ali jedan covek , da ga ne imenujem ,rekao im je da samo iznesu so i pogace i da im nece nista .. tako su oni njega poslusali i ..............

iz glave

03.05.2020. 23:42

2018 MNE диже споменик Jusufu Čeliću, припаднику Скендербег јединице и учеснику погрома у Велици поред осн школе у Гусињу, а ту је и албанска застава. Скендербег Србин, Челић српско презиме.