SVE BLIŽI "ISPRAĆAJ" STANKOVIĆA I KATNIĆA: Skupština usvojila izmene Zakona o državnom tužilaštvu, opozicija bojkotovala glasanje

I. D. S.

13. 05. 2021. u 06:34

CRNOGORSKI parlament juče je usvojio izmene i dopune Zakona o državnom tužilaštvu, čime su se, prema rečima skupštinske većine, stvorili uslovi da se "točak pravde u Crnoj Gori počne kretati u pravom smeru".

СВЕ БЛИЖИ ИСПРАЋАЈ СТАНКОВИЋА И КАТНИЋА: Скупштина усвојила измене Закона о државном тужилаштву, опозиција бојкотовала гласање

Foto Arhiva

Shodno novom zakonu, Tužilački savet će ubuduće činiti četiri državna tužioca sa stalnom funkcijom, koje bira konferencija državnih tužilaca i pet uglednih pravnika koje bira Skupština Crne Gore. Novim odredbama otvara se mogućnost smene specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića i izlazak iz v. d. stanja u Vrhovnom državnom tužilaštvu na čijem čelu je još Ivica Stanković.

Za izmene zakona glasao je 41 poslanik parlamentarne većine, dok opozicioni poslanici nisu prisustvovali glasanju.

Iz DPS su se oglasili saopštenjem uoči glasanja za zakon koji donosi promene u tužilaštvu, u kojem su još jednom kazali da vlast želi partijsku kontrolu nad tužilaštvom.

- Ključna promena koju su partije vladajuće koalicije unele u postojeći Zakon o Državnom tužilaštvu je promena sastava Tužilačkog saveta koji bira specijalnog tužioca i ostale tužioce. Savet bi trebalo da ima 11 članova, po pet iz redova tužilačke organizacije i "uglednih pravnika" koje bi birala Skupština i jedan predstavnik Ministarstva pravde.

ODBIJENI AMANDMANI RADULOVIĆA

ODBOR za politički sistem i pravosuđe nije prihvatio amandmane poslanika Branka Radulovića (PzP) na Predlog izmena Zakona o državnom tužilaštvu, nakon čega je on napustio sednicu. Radulović je rekao je da će početi da preispituje odnose, ali da je poslednji koji će rušiti vlast.

- Ne želim da budem prvi, ali ne želim ni da budem taster poslanik - kazao je Radulović.

Tokom rasprave iz redova opozicije izneli su optužbe da izmenama Zakona o Državnom tužilaštvu parlamentarna većina želi da tužilaštvo stavi pod političku kontrolu sa ciljem da se time targetiraju politički neistomišljenici, te da se njima usporava put Crne Gore ka Evropskoj uniji.

Surotno tome, potpredsednik Vlade Dritan Abazović kazao je da se radi o sistemskom zakonu koji može da unapredi crnogorski pravni sistem i da se došlo do rešenja koja su usaglašena sa praksom EU.

Abazović je ocenio da je ambicija parlamentarne većine i Vlade Crne Gore da za godinu dana isporuči rezultate u oblasti vladavine prava, odnosno u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, te da su izmene zakona o tužilaštvu usklađene sa evropskim standardima. Ipak, DPS je izmene Zakona nazvao "ucenjivačkim zakonom", zbog uslova DF kojim neće podržati nijedan od zakona pre usvajanja tih izmena, te u toj partiji očekuju opomenu Evropske komisije prema vladajućoj većini.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVETSKI DAN BUDUĆNOSTI: Kako da stvorimo bolji svet za sve