ADVOKATI ODBIJAJU KASE: Primena Zakona o elektronskoj fiskalizaciji počinje 1. juna

Z. Z.

11. 05. 2021. u 07:39

U JANUARU je uveden sistem elektronske fiskalizacije i prema oceni Ministarstva finansija i Uprave prihoda i carina, već se može govoriti o dobrim efektima, iako puna primena Zakona počinje 1. juna. Ipak, iz Advokatske komore traže da budu izuzeti iz propisa, a u suprotnom, najavljuju radikalizaciju mera.

АДВОКАТИ ОДБИЈАЈУ КАСЕ: Примена Закона о електронској фискализацији почиње 1. јуна

Foto IN4S / bankar.me

Do sada je u elektronsku fiskalizaciju uvedeno više od 2.500 poreskih obveznika, a plan je uvođenje u sistem još 107 kompanija.

- Da kažemo da je u sistem ušlo 3.500 jedinica sa oko tri hiljade naplatnih elektronskih uređaja. U ovom trenutku ovo se može smatrati procesom prema kojem niko u pravnom i ekonomskom sistemu nema pravo da ga ugrožava u realizaciji, jer je ovo jedan višegodišnji proces očekivan u ekonomskom sistemu Crne Gore - kazala je Mila Kasalica, državna sekretarka u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja.

RAČUNI I PROMET

- DO kraja prošle nedelje obrađeno je više od tri miliona gotovinskih računa, oko 135.000 bezgotovinskih računa i ostvaren promet od oko 100 miliona na koji je iskazan PDV na 15,5 miliona evra - navela je Kasalica.

Uoči potpune primene Zakona o elektronskoj fiskalizaciji za 20 dana, oglasila se peticijom Advokatska komora sa zahtevom da budu izuzeti od primene tog propisa. Kažu, ako Vlada ne shvati njihov zahtev pribeći će i radikalnim merama.

- Zakon o fiskalizaciji neprimenljiv je na advokatsku delatnost, koja je Ustavom definisana kao samostalna i nezavisna profesija za pružanje pravne pomoći. Mi ne vršimo usluge nego pružamo pravnu pomoć i po svom kodeksu možemo čak i besplatno da zastupamo određenog klijenta u situaciji kada je njegovo imovinsko stanje veoma loše. Kako u toj situaciji postupiti po zakonu - zapitao je Zdravko Begović, predsednik Advokatske komore.

Kasalica poručuje da neće biti izuzetaka i da će Zakon biti primenljiv na svakoga.

- Apelujem na profesije na kojima se bazira vladavina prava da se pridruže procesu kojim se jača sistem umanjenja sive ekonomije. Zato je dobro da razgovaramo, ali pritisak ne prihvatamo. Jasno nam je da se nalaze u neobičnoj situaciji, ali projekat koji je na nepun mesec od potpune implementacije nema pravo niko da ugrozi, odlaže ili očekuje posebnu vrstu tretmana - poručila je Kasalica.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)