OBAVEZE NA ODLOŽENO: Turistički poslenici traže hitnu intervenciju Vlade jer su na izmaku snaga

Z.ZORIĆ

08. 04. 2021. u 07:39

PO ko zna koji put od početka pandemije turizam zahteva hitnu intervenciju premijera Zdravka Krivokapića i ministara, da bi kako kažu, iole ublažili negativne efekte korona - krize.

ОБАВЕЗЕ НА ОДЛОЖЕНО: Туристички посленици траже хитну интервенцију Владе јер су на измаку снага

Foto D. Milovanović

Turistička privreda je na izmaku snage, na rubu egzistencije, kažu iz Crnogorskog turističkog udruženja. Napominju da su epidemijske mere koje su na snazi od marta prošle godine najviše pogodile njih bez mogućnosti da stvaraju prihode ni u pred, glavnoj, a ni postsezoni.

- Gotovo sve države sveta su, uz mere zaštite javnog zdravlja, kreirale posebne pakete podrške građanima i privredi, stavljajući akcenat na turizam kao jednu od najugroženijih, ako ne i najugroženiju privrednu granu. Evropske države su, praktično, suspendovale fiskalna pravila, a finansijske institucije uvidele da je turističkim privrednicima nužno omogućiti veću raspoloživost finansijskih sredstava, kao i lakši pristup - saopštili su iz tog udruženja.

POZIV ZA VAKCINACIJU

ZAHTEV Crnogorskog turističkog udruženja je i da turistički radnici budu u prioritetnoj grupi za vakcinaciju. To je apel koji upućuju od početka februara uz obrazloženje da je imunizacija zaposlenih u tom sektoru neophodna, jer gosti očekuju da pružaoci usluga u turizmu i ugostiteljstvu budu sigurni da su u bezbednom okruženju, jer su zaposleni prošli imunizaciju. Iz Ministarstva ekonomskog razvoja pozvali su sve turističke radnike da se prijave za vakcinaciju na prijava@mek.gov.me

Zato su uputili premijeru Zdravku Krivokapiću i resornim ministrima finansija i ekonomskog razvoja, Milojku Spajiću i Jakovu Milatoviću dopis u kome su navedeni konkretni predlozi šta da urade kako bi se pomoglo crnogorskom turizmu.

- Konkretno da se odloži plaćanje poreza i doprinosa na zarade svih zaposlenih u turističkoj privredi do stabilizovanja epidemijske i ekonomske situacije. Zatim, da se omogući moratorijum na sve kredite odobrene od Investiciono-razvojnog fonda, ali i poslovnih banaka - poručili su iz CTU.

- Takođe, uvođenje povoljnih kreditnih linija kod IRF-a sa kratkim rokom obrade zahteva do 15 dana. Tražimo i da se zabrane postupci prinudne naplate dugovanja, produžavanje roka za subvencioniranje kamata na zajmove koji su reprogramirani prošle, ali i ove godine.

Zahtevamo umanjenje poreza na dodatu vrednost, poreza na nepokretnosti, odlaganje plaćanja komunalija za sve turističke subjekte, te da se obezbedi moratorijum na kredite za sve zaposlene u turizmu.

Dodali su da su spremni da o konkretnim predlozima razgovaraju sa predstavnicima izvršne vlasti, ali istakli, da odgovor čekaju u roku od sedam dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!