BRANKA JOŠ ČEKA ODLUKU U AMBASADI: Ukidanje presude za pokušaj "državnog udara" u Crnoj Gori ne važi za Milićevu

V. K. - S. Đ.

09. 02. 2021. u 07:39

NOVOSAĐANKA Branka Milić ostaje u Ambasadi Srbije u Podgorici, iako je Apelacioni sud u petak ukinuo prvostepenu presudu Višeg suda optuženima za pokušaj državnog udara. Ovu vest "Novostima" je saopštio njen advokat Jugoslav Krpović.

БРАНКА ЈОШ ЧЕКА ОДЛУКУ У АМБАСАДИ: Укидање пресуде за покушај државног удара у Црној Гори не важи за Милићеву

Branka Milić

- Zatečen sam. Ne znam koji je racionalan razlog za tako nešto - kaže Krpović. - Odluku Apelacionog suda još nismo dobili, ali verujem da se radi o opstrukciji suda prema Branki Milić. Podneli smo predlog o ukidanju prvostepene presude kao ostale kolege, ali odgovor nismo dobili. Ne znam zbog čega se ovo radi i kako je moguće da Branka bude izuzetak. Ona je u izuzetno teškoj zdravstvenoj situaciji, a svedoci smo da su joj zbog životne ugroženost lekari više puta priskakali u pomoć.

U petak, kada je Apelacioni sud ukinuo prvostepenu presudu optuženima Andriji Mandiću, Milanu Kneževiću, Mihailu Čađenoviću i Bratislavu Dikiću, i Branka Milić se nadala istom ishodu. Ona je u telefonskom razgovoru za "Novosti" kazala da jedva čeka da ide kući svojoj porodici. Na njenu žalost, kako sada stvati stoje, ona će na to još pričekati. Ona je osuđena na tri godine zatvora u slučaju za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 16. oktobra 2016. godine.

Milićeva je 23. novembra 2018. napustila suđenje u Višem sudu, posle čega joj je određen pritvor. Pre nego je izašla, ona je u sudnici rekla da je "revoltirana odnosima suda" i da "više neće trpeti poniženja". Milićeva je prethodno tražila izuzeće sudskih veštaka i celog sudskog veća, što je sud odbio. Njen branilac je na suđenju rekao da je sudski veštak, po struci patolog, fotografisao intimne delove njenog tela u prostorijama suda.

Kada je reč o Bratislavu Dikiću, bivšem šefu srpske žandarmerije, on je i dalje u prihvatilištu za strance i samo je pitanje vremena kada će biti pušten da ide kući. On kod sebe nije imao pasoš i lična dokumenta koja se nalaze u Višem sudu. Taj sud je po službenoj dužnosti bio u obavezi da mu ih dostavi, ali to nije učinjeno.

- Postupak je isti kao i u slučajevima kada su tu boravili drugi optuženi državljani Srbije. I oni su čekali po nekoliko dana - dodaje Krpović.

MRCVARE JE

I JUČE sam se čula sa mamom. O njenom predlogu za ukidanje rešenja o pritvoru Sud nije odlučio, ni Viši ni Apelacioni, tako da je ona još u našoj ambasadi. Sramota je to velika. Mama ima 66 godina i nju su našli da mrcvare. Jadno da jadnije ne može biti - kazala je za "Novosti" Jelena, ćerka Branke Milić.

ZA 13 OPTUŽENIH 68 GODINA ZATVORA

SUDSKO veće Višeg suda u Podgorici, kojem je predsedavala sudija Suzana Mugoša, donelo je presudu za 13 optuženih sa ukupnim kaznama zatvora u trajanju od više od 68 godina! Predmet je vraćen Višem sudu u Podgorici na ponovno suđenje pred novim sudskim većem. U saopštenju suda navodi se da je Veće ukinulo presudu jer su u postupku njenog donošenja i u samoj presudi počinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka, "a zbog kojih se nisu mogli prihvatiti ni činjenični ni pravni zaključci u prvostepenoj presudi, kako u odnosu na postojanje krivičnih dela za koje su optuženi oglašeni krivim, tako i u odnosu na postojanje njihove krivice za ta dela".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)