TOČAK ZA "OBRTANJE" PRIVATNOG KAPITALA: Panoramska vožnja u Podgorici od iduće nedelje, javnost podeljena

I. D. STOJADINOVIĆ

04. 02. 2021. u 07:39

KAKO bi Podgorica dobila sadržaje, nalik onim u velikim svetskim turističkim centrima, uprava Glavnog grada izdala je nedavno saglasnost za montiranje panoramskog točka, koji bi u toku sledeće sedmice trebalo da bude u funkciji.

ТОЧАК ЗА ОБРТАЊЕ ПРИВАТНОГ КАПИТАЛА: Панорамска вожња у Подгорици од идуће недеље, јавност подељена

Foto "Novosti"

Iz gradske uprave pohvalili su se ovim projektom, ali ipak, reč je o milionskoj investiciji privatne kompanije, koja je zakupila zemljište i koja će ubirati novac od ove atrakcije. Postavljanje panoramskog točka izazvalo je polemiku u javnosti, da li je ova atrakcija zaista bila neophodna i da li je odabrana adekvatna lokacija.

- U želji da Podgorica dobije sve sadržaje koje imaju veliki evropski i svetski turistički centri, Sekretarijat za komunalne poslove, u skladu sa zakonskim procedurama, izdao je saglasnost da se panoramski točak, prvi put u istoriji grada, postavi u neposrednoj blizini spomenika Sv. Petru Cetinjskom - saopšteno je pre nekoliko dana iz glavnog grada.

CENA VOŽNjE

VOŽNjA panoramskim točkom, kako su kazali iz kompanije "Rilplej", koja je investirala 1,2 miliona u ovaj projekat, trajaće najmanje pet, a najviše osam minuta i koštaće od dva do 3,5 evra. Konstrukcija se postavlja u blizini Rektorata, odmah uz spomenik Sv. Petru Cetinjskom.

Građani i posetioci Podgorice prvi put će biti u prilici da posmatraju okolinu sa 40 metara visokog panoramskog točka, najvećeg u ovom delu Evrope.

Osim građana, lokaciju, samu ideju o postavljanju panoramskog točka, kao i izbor trenutka za to, komentarisali su u SNP-u.

- Radi se o privatnoj investiciji za koju je saglasnost dala uprava glavnog grada. Osim činjenice da će na ovaj način zarađivati privatni investitor, pitanje koje se nameće jeste koliko je pametno postavljati ovakav objekat u vreme pandemije virusa korona - pitaju u toj partiji.

- Panoramski točak neće nadomestiti lošu infrastrukturu, kanalizaciju, fasade, nedostatak zelenila, zagađenje reke...

Prema rečima investiora, kada je reč o lokaciji, navode da su obilazili grad i da se ispostavilo da je parcela koju su odabrali slobodna i u privatnom vlasništvu, te su sklopili ugovor, a to su potvrdili i iz glavnog grada.

ANKETA: Da li vam se dopada ideja da se postavi "Panorama"?

JANKO Vukčević, 35, ključar

- Sviđa mi se ideja o postavljanju panoramskog točka, a mislim da nije ni skupo nekoliko evra za tu vožnju i pogled sa visine od 40 metara.

Marija Vasović, 42, profesor

- Bilo koja atrakcija nalik onim u svetskim metropolama je dobrodošla, ali pre toga, trebalo bi uraditi infrastrukturu.

Miloš Jovanović, 36, elektrotehničar

- Ne dopada mi se lokacija, ne znam šta će oni koji se budu vozili moći da vide, zgrada u Siti kvartu i tržni centri u okolini nisu neka panorama.

Filip Janković, 28, serviser liftova

- Ideja za panoramski točak mi se sviđa, ali mislim da su mogli da izaberu bolje mesto da se postavi, ima dosta lokacija sa lepšim pogledom na grad.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri