VELIKE KAZNE ZA BUČNE KOMŠIJE: Odbornici Skupštine opštine Bar doneli Odluku o kućnom redu u stambenim zgradama

B. DABIĆ

21. 01. 2021. u 06:34

ВЕЛИКЕ КАЗНЕ ЗА БУЧНЕ КОМШИЈЕ: Одборници Скупштине општине Бар донели Одлуку о кућном реду у стамбеним зградама

Foto A.Stanković

UKOLIKO se stanari zgrada u Baru ne pridržavaju kućnog reda, predviđene su novčane kazne, za fizička i pravna lica, i to u iznosu od 20 evra do čak 10.000 evra.

To je definisano Odlukom o kućnom redu u stambenim zgradama, koju su usvojili odbornici Skupštine opštine Bar na poslednjoj sednici skupštine. Odluka je stupila na snagu.

U vreme odmora, od 15 do 17 časova i od 22 do 6 časova, stanari treba da se ponašaju tako da ne narušavaju mir i tišinu u zgradi. U obrazloženju Odluke, pored ostalog navedeno je "stvaranje normativnog osnova za uređenje prava i obaveza stanara zgrade u cilju omogućavanja nesmetanog stanovanja i pravilnog korišćenja posebnih delova zgrade, zajedničkih delova, instalacija i uređaja koji pripadaju zgradi, održavanje čistoće, reda i mira u zgradi".

BEZ "KUPUSA" NA TERASI

U ODLUCI se navodi i da je "na terasama, lođama i balkonima zabranjeno držati stvari koje narušavaju izgled zgrade, kao što su stari nameštaj, sudovi za smeštaj kućnog smeća, ogrevni i drugi sličan materijal". Takođe je "zabranjeno tresenje tepiha, posteljine i drugih stvari sa balkona, prozora, terasa i drugih delova zgrade.

Ranijom Odlukom o kućnom redu u stambenim zgradama nisu bile propisane kaznene mere.

- Novom Odlukom se definišu prava i obaveze koje su usklađene sa zakonskim i podzakonskim propisima, kao i pojačan nadzor od strane nadležnih organa i sprovođenje ove odluke u domenu kaznene politike - kazao jeVesko Gvozdenović, sekretar Sekretarijata za stambene i komunalne poslove.

U cilju regulisanja značajnih bezbednosnih pitanja, posebnim odredbama utvrđena je obaveza skupštine stanara da, između ostalog, obezbedi ispravnost liftova, protivpožarnih i alarmnih uređaja u zgradi, odnosno izvođenje redovnog servisa i kontrolu bezbednosti liftova u upotrebi u skladu sa uslovima i rokovima predviđenim odgovarajućim propisima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

raca

21.01.2021. 07:02

Pa i kod nas je isto to sve zabranjeno ali ..................................., komšija urla viče ciče i jauče i nikom ništa , majstori buše ruše i ..............................., pozoveš zatražiš pomoć za miran život i nikom ništa ..................

Vukas

21.01.2021. 11:14

To je divno čuti, ali šta sa igralištem koje je neposredno uz spuške zgrade, u strogom centru, i gdje je lupnjava i galama u svako doba dana, a leti i do 2 - 3 posle ponoći. Nevjerovatno je da se nekad manje čuje galama i dr. u zgradi u odnosu na ovo na ovom terenu, kada u pojedinim trenucima ima i 20 i više djece ( dreka, cika, neopisiva galama, kao da su ti u sobi). S obzirom da su sa te strane spavaće sobe, tu nema mira i odmora ni danju, a leti ni noću. KATASTROFA, a niko od nadležnih ne reaguje. Sada još planiraju da na atomskom skloništu, koje je uz sami teren, naprave parkić, a po bočnim stranama tribine, valjda misle da dovedu i navijače pa da svi kolektivno poludimo od količine buke. Umjesto da se terenii parkovi planiraju uz obalu i oko sportskih objekata, oni se planoraju uz prozore spavaćih soba, smisleno, nema se šta dodati.