VELIKE KAZNE ZA BUČNE KOMŠIJE: Odbornici Skupštine opštine Bar doneli Odluku o kućnom redu u stambenim zgradama

B. DABIĆ

21. 01. 2021. u 06:34

UKOLIKO se stanari zgrada u Baru ne pridržavaju kućnog reda, predviđene su novčane kazne, za fizička i pravna lica, i to u iznosu od 20 evra do čak 10.000 evra.

ВЕЛИКЕ КАЗНЕ ЗА БУЧНЕ КОМШИЈЕ: Одборници Скупштине општине Бар донели Одлуку о кућном реду у стамбеним зградама

Foto A.Stanković

To je definisano Odlukom o kućnom redu u stambenim zgradama, koju su usvojili odbornici Skupštine opštine Bar na poslednjoj sednici skupštine. Odluka je stupila na snagu.

U vreme odmora, od 15 do 17 časova i od 22 do 6 časova, stanari treba da se ponašaju tako da ne narušavaju mir i tišinu u zgradi. U obrazloženju Odluke, pored ostalog navedeno je "stvaranje normativnog osnova za uređenje prava i obaveza stanara zgrade u cilju omogućavanja nesmetanog stanovanja i pravilnog korišćenja posebnih delova zgrade, zajedničkih delova, instalacija i uređaja koji pripadaju zgradi, održavanje čistoće, reda i mira u zgradi".

BEZ "KUPUSA" NA TERASI

U ODLUCI se navodi i da je "na terasama, lođama i balkonima zabranjeno držati stvari koje narušavaju izgled zgrade, kao što su stari nameštaj, sudovi za smeštaj kućnog smeća, ogrevni i drugi sličan materijal". Takođe je "zabranjeno tresenje tepiha, posteljine i drugih stvari sa balkona, prozora, terasa i drugih delova zgrade.

Ranijom Odlukom o kućnom redu u stambenim zgradama nisu bile propisane kaznene mere.

- Novom Odlukom se definišu prava i obaveze koje su usklađene sa zakonskim i podzakonskim propisima, kao i pojačan nadzor od strane nadležnih organa i sprovođenje ove odluke u domenu kaznene politike - kazao jeVesko Gvozdenović, sekretar Sekretarijata za stambene i komunalne poslove.

U cilju regulisanja značajnih bezbednosnih pitanja, posebnim odredbama utvrđena je obaveza skupštine stanara da, između ostalog, obezbedi ispravnost liftova, protivpožarnih i alarmnih uređaja u zgradi, odnosno izvođenje redovnog servisa i kontrolu bezbednosti liftova u upotrebi u skladu sa uslovima i rokovima predviđenim odgovarajućim propisima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna