ZA NJEGA POSLA NEMA, OSIM KAD SPASAVA ŽIVOTE: Ahmeta Rekovića, iz Plava, zovu kad se ljubitelji prirode izgube na surovim Prokletijama

Mićo SEKULOVIĆ

01. 01. 2021. u 07:40

KADA dobijem poziv od Operativno-komunikacionog centra Direktorata za vanredne situacije MUP Crne Gore ili iz Gorske službe spasavanja, a najčešće je to noću, znam da je nekoga u planini snašla muka.

ЗА ЊЕГА ПОСЛА НЕМА, ОСИМ КАД СПАСАВА ЖИВОТЕ: Ахмета Рековића, из Плава, зову кад се љубитељи природе изгубе на суровим Проклетијама

Foto: M. Sekulović

Ovo su reči Ahmeta Rekovića (50) iz Plava, koji je pre dve decenije osnovao PSD "Prokletije", želeći da na neki način uvede red u ovom planinskom masivu, u čije "osvajanje", nažalost kreću i nedovoljno obučeni i nespremni ljubitelji prirode. Spasavao je i volonterski i bez potrebne opreme, ali pošto ga politika ne interesuje, nikako da dođe na red za zaposlenje.

Imao je bezbroj dramatičnh akcija i kao volonter, u kojima se borio za živote nepoznatih ljudi kao da su mu rod najrođeniji.

- Dešavaju se prave drame. Prošle godine sam predvodio bezbroj akcija spasavanja u masivu Prokletija. Samo u dve akcije smo spasli po četvoro državljana Izraela. Pa ekipu iz Nemačke, Češke... Sećam se pogibije oca i sina, Čeha, na Kolati... Izvlačili smo njihova beživotna tela uz pomoć helikoptera - priseća se ovaj zaljubljenik u surovu prirodu Prokletija.

Iako ne traži mnogo, nikako da ga se sete i nađu mi mesto makar u Službi spasavanja.

- Svojataju me kao člana. Oni rade za platu, pripišu sebi zasluge za nečije spasene živote, fotografišu se, a niko da mi ponudi radno mesto... Mnogo puta sam bio ljut posle akcije, ali, presrećan jer se neko vratio porodici iz zagrljaja smrti - priča Reković, kome je na Prokletijama ostalo nekoliko neosvojenih vrhova. - Oni su izazov i za profesionalne alpiniste... To su vertikale po 700 metara.

Foto: M. Sekulović

 

KAD SE JEZERO ZALEDI...

USPEO sam da i ove godine "uhvatim" dane kada jezero počinje da ledi, uprkos neuobičajeno visokim temperaturama na ovom području u ovo doba godone. Narednih pola godine, ono će biti zaleđeno. "Probudiće" se tek tamo oko 20. maja 2021. godine, kaže Ahmet koji nam se javio sa jezera "bisera Prokletija", smeštenog na 1.790 metara nadmorske visine, čiji česti '"posetioci" su srne, divokozi, medvedi, divlje svinje, zečevi, tetreb, jarebice, kamenjarke, orlovi...

LEPOTE U OBJEKTIVU

HRABRI humanista, licencirani vodič, sa bezbroj planinarskih tura doneo je mnogo fotografija, na kojima mu mogu pozavideti i profesionalci sa daleko boljom opremom od one koju ima.

- Imao sam i nekoliko izložbi, u Plavu na "Danima borovnice" i u Nemačkoj, gde mi je to brat organizovao. Bila je to izložba motiva sa Prokletija, iz Plava, Gusuinja...U mnogim domovima u Švajcarskoj i Americi moje su fotografije na zidovima - zadovoljno se smeje Ahmet.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!