VEĆE SLOBODE ILI OSVETA? Stižu kritike na predložene izmene zakona o državnim službenicima i nameštenicima

Z. Z.

28. 12. 2020. u 08:25

SVE je više primedbi na rad novoizabrane vlade minulih dana. Reakcije gotovo na svaki akt koji stigne iz izvršne vlasti, pa tako i na izmene zakona o službenicima i nameštenicima.

ВЕЋЕ СЛОБОДЕ ИЛИ ОСВЕТА? Стижу критике на предложене измене закона о државним службеницима и намештеницима

Branka Bošnjak / Foto Skupština CG

Smanjenje radnog iskustva za izbor rukovodilaca i mogućnost da osobe protiv kojih se vodio krivični postupak konkurišu za pojedine pozicije u državnom aparatu osnovne su zamerke na predloženi zakon. Međutim ne za sve. U Građanskom pokretu URA tvrde da je reč o iskoraku kako bi Crna Gora dobila profesionalnu državnu upravu.

- Zahtevamo da se iz postojećeg zakona izbriše odredba prema kojoj ljudi protiv kojih je pokrenut krivični postupak ne mogu aplicirati za poslove u državnoj upravi. Ovakva odredba pobija član 35. Ustava gde stoji da je presumpcija nevinosti obavezujuća sve dok se ne dokaže suprotno - ocenio je Bojan Jevrić iz URA.

Inoviranjem zakona, tvrdi Branka Bošnjak iz DF daje se ljudima koji su, prema njenim rečima ranije bili diskrimisani, šansa da lakše dođu do posla.

Predloženi zakon, prema tvrdnjama Borisa Mugoše iz SD, u suprotnosti je sa međunarodnim standardima, direktivama EU o upravljanju ljudskim resursima. Za njega je najvažnije da rukovodioci imaju radno iskustvo.

Predložene izmene zakona o službenicima i nameštenicima za Bošnjačku stranku su korak unazad u stvaranju profesionalne državne uprave.

- Novi predlog koji je upućen u parlament, a predviđa da u javnu upravu mogu doći i pojedinci koji su krivično gonjeni po službenoj dužnosti, verujem da nije ništa drugo do pokušaj da se krene u pravcu revanšizma i da partije aktuelne skupštinske većine po ključu partijskog zapošljavanja svoje kadrove zaposle po dubini - smatra Adel Omeragić iz BS.

Za profesora Đorđija Blažića, predloženi zakon ide ka liberalizaciji zapošljavanja u državnoj upravi. I to je kaže prednost, ali ima i nedostataka.

- Zato se postavlja pitanje treba li ići u široku liberalizaciju ili treba naći meru - kaže Blažić.

DEGRADIRANjE

ZA predložene izmene iz Unije slobodnih sindikata kažu da značajno degradiraju postojeća rešenja u delu stručnosti, kompetentnosti, uslova za zasnivanje radnog odnosa i obavljanje poslova u državnoj administraciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri