UJEDINJENJE 1918. SAD UVREDA ZA CRNU GORU: Krivokapić poslednjim istupima šokira svoje birače i pokazuje nedoslednost

D. M. - V. K.

18. 12. 2020. u 08:00

NOVI premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić priredio je još jedno neprijatno iznenađenje svojim srpskim biračima, ali i svima koji su ga zdušno podržavali i u Srbiji i u Republici Srpskoj, i to - usred Brisela.

УЈЕДИЊЕЊЕ 1918. САД УВРЕДА ЗА ЦРНУ ГОРУ: Кривокапић последњим иступима шокира своје бираче и показује недоследност

Novosti

Naime, on je za samo dva meseca napravio ogroman zaokret u svojoj politici: dok je u kampanji kritikovao poništavanje odluka Podgoričke skupštine 1918. o prisajedinjenju Srbiji, sada tvrdi da ona vređa suverenitet Crne Gore!

To proizilazi iz Krivokapićeve izjave u kojoj je indirektno podržao odluku bivšeg crnogorskog režima da protera ambasadora Srbije Vladimira Božovića, istovremeno pokazujući sopstvenu nedoslednost kada je reč o Podgoričkoj skupštini 1918, koja je i bila razlog za neviđeni diplomatski skandal u Podgorici.

- Svako ima pravo na mišljenje, ali ako taj iskaz vređa nezavisnost i suverenitet neke zemlje, naravno da ćete preduzeti odgovarajuće mere bez obzira na to ko je ambasador - kazao je Krivokapić u sedištu EU, komentarišući odluku da se Božović proglasi personom non grata.

Crnogorski premijer nije, međutim, objasnio kako je to Božović uvredio suverenitet i nezavisnost države podno Lovćena.

To objašnjenje očekuje i jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević, koji, za "Novosti", kaže da za njega nema dileme da je Krivokapićeva izjava povodom proterivanja Božovića - skandal:

- Takva izjava predstavlja antisrpsku politiku koju je demonstrirao bivši režim.

Da li je reč o nesrećnoj formulaciji ili je u pitanju nešto drugo, istoričar Aleksandar Raković, za "Novosti", ovako objašnjava:

- Krivokapić je čovek koji očigledno ne ume da precizno formuliše stvari, nema taj dar. Pre nekoliko nedelja govori o Podgoričkoj skupštini u pozitivnom smislu, a sada daje izjavu koja bi trebalo da se odnosi na sadašnje vreme, a u stvari se tumači kao da se odnosi na prošlost. Čak i da se odnosi na sadašnje vreme, izjava je pogrešna, jer Božović nigde nije negirao nezavisnost Crne Gore. Krivokapić se uopšte ne snalazi u ovim političkim temama, pitanjima srpskog identiteta. On se izjašnjava kao Srbin, ali će, da bi se dopao nekom, reći da je 100 odsto Crnogorac. Pokazuje potpunu nekonzistentnost u stavovima, pa se stiče utisak da stav ni nema.

Raković upozorava da to može da bude veoma opasno, jer je Krivokapić "zbunio narod ne samo u Crnoj Gori, i to do mere sluđivanja, već i ljude u Srbiji i Srpskoj, odakle mu je pružena ogromna podrška". Da stvari budu još gore, dodaje Raković, Krivokapić je na tu podršku nakon pobede na izborima nažalost uzvratio nizom loših izjava o vlastima u Beogradu i predsedniku Srbije.

U PODGORICI IGRA ŽIVACA I OKO DIREKTORA POLICIJE

U POSLEDNjI ČAS IZMAKLI FOTELjU PROGONITELjU OPOZICIJE

TOKOM dana u Podgorici se odvijala prava drama i zbog namere Vlade Crne Gore da za v. d. direktora Uprave policije imenuje Dragana Blagojevića, čoveka koji je komandovao hapšenjem poslanika Demokratskog fronta kada su 27. decembra prošle godine u Skupštini branili svetinje, odnosno pokušali da spreče usvajanje spornog Zakona o slobodi veroispovesti.

Krivokapić je posle sednice Vlade izjavio da su, razmatrajući sve činjenice, konstatovali da ne može onaj ko je ugrožavao poslanike u Skupštini, da bude budući v. d. direktora policije. Na to mesto na kraju je imenovan Vesko Damjanović, dosadašnji pomoćnik direktora za Sektor granične policije.

Na odustajanje od postavljenja Blagojevića najverovatnije je uticala i oštra reakcija iz DF, odakle su poručili da u tom slučaju neće glasati ni za jedan predlog Vlade, osim za Zakon o slobodi veroispovesti. Milan Knežević iz DF rekao je da ako Blagojević bude imenovan, Vlada ne treba da postoji.

U četvrtak je izabran i novi direktor Agencije za nacionalnu bezbednost, i to će biti Dejan Vukšić.

Vlada je usvojila i izmene Zakona o slobodi veroispovesti, u kojem su bile odredbe koje direktno udaraju na Srpsku pravoslavnu crkvu i svetinje, odnosno na imovinu SPC u Crnoj Gori.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (7)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!