ŽRTVE PLAĆALE OD 3.000 DO 4.000 EVRA: Trojica državljana Turske osumnjičena za organizovano krijumčarenje ljudi

B.D.

21. 12. 2020. u 17:25

U ORGANIZACIJI kriminalne grupe organizovano je krijumčarenje 39 državljana Turske za Italiju, koje je sprečila crnogorska policija na 50 milja od obale, a Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv tri lica policija je podnela zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi. Sva trojica su državljani Turske, dvojica uhapšeni, a za jednim je rapsisana lokalna potraga.

ЖРТВЕ ПЛАЋАЛЕ ОД 3.000 ДО 4.000 ЕВРА: Тројица држављана Турске осумњичена за организовано кријумчарење људи

B.D.

Policija je raspisala lokalnu potragu za K.P. (46) zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično delo stvaranje kriminalne organizacije. On je obezbedio jedrilicu „Posejdon“ po ranije utvrđenom planu i predalo je G. E. i Y. R., kako bi sa njom izvršili krijumčarenje. Žrtve krijumčarenja su platili krijumčarima 3.000-4.000 evra po osobi.

Dva turska državaljanina G. E. i Y. R su uhapšena zbog sumnje da su izvršila krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi. U jedrilici koja je registrovana za prevoz devet putnika i članova posade, bila je 41 osoba.

- Službenici Specijalnog policijskog odeljenja i Odseka za suzbijanje krivičnih dela krijumčarenja i trgovine ljudima i ilegalnih migracija su u saradnji sa službenicima Centra bezbednosti Bar, 18. decembra podneli Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv tri lica zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi. Pripadnici Sektora granične policije su 16. decembra oko 20,00 časova registrovali neprijavljeno isplovljavanje plovila iz uvale Trsteno – Budva i njegovo kretanje u pravcu otvorenog mora. Odmah su preduzeli radnje iz svoje nadležnosti i u međunarodnim vodama, u pravcu Italije 17. decembra oko 04.35 časova zatekli i izvršili kontrolu jedrilice „Posjedon” koja je plovila pod crnogorskom zastavom. Izvršenom kontrolom utrvđeno je da se u plovilu nalazi 41 državljanin Republike Turske, navodi se u saopštenju Uprave policije.

Nakon zaustavljanja, plovilo je uz pratnju policije vraćeno u Luku Bar, gde se pristupilo detaljnoj kontroli kojom je utvrđeno da su plovilom upravljala dva lica, osumnjičeni G. E. i Y. R. i da se u plovilu, osim njih dvojice, nalazilo još 39 turskih državljana, koji su suprotno Zakonu o graničnoj kontroli ilegalno prešli državnu granicu bez zakonom propisane kontrole. Navedeno plovilo je registrovano za prevoz devet putnika i članova posade.

B.D.

LOKALNA POTRAGA ZA DRŽAVLJANINOM TURSKE K.P.

Tužilac u Specijalnom državnom tužilšatvu je naložio da se 17. decembra u 20,00 časova liše slobode G.E. (59) i Y.R. (49) državljani Republike Turske i da mu se ova lica uz krivičnu prijavu privedu na dalju nadležnost zbog sumnje da su izvršila krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi.

-Ovom krivičnom prijavom obuhvaćen je K.P. (46) državljanin Turske i za njim je raspisana lokalna potraga zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično delo stvaranje kriminalne organizacije. Službenici Specijalnog policijskog ođeljenja i Odsjeka za suzbijanje krivičnih dela krijumčarenja i trgovine ljudima i ilegalnih migracija preduzimaju mere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju identifikovanja drugih članova ove organizovane kriminalne grupe i njihovog procesuiranja, navodi se u saopštenju.

POLICIJA ODUZELA JEDRILICU

Tokom ovih aktivnosti od izvršilaca krivičnog dela službenici Uprave policije su privremeno oduzeli oko 3.000 evra, pet mobilnih telefona i jedrilicu. Lica koja su bila žrtve krijumčarenja su smeštena u Prihvatilište za strance.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)