PORODICE PREMINULIH OD KORONE TRAŽE ISTRAGU: Sumnjaju da postoje propusti, zahtevaju smenu menadžmenta bolnice

B. Dabić

15. 12. 2020. u 15:53

OSNOVANOST sumnji o postojanju propusta u postupanju doktora koji leče pacijente u “barskoj bolnici” je opravdana i utemeljena na zajedničkom iskustvu porodica koje su prolazile tokom tamošnjeg boravka njihovih najmilijih.

ПОРОДИЦЕ ПРЕМИНУЛИХ ОД КОРОНЕ ТРАЖЕ ИСТРАГУ: Сумњају да постоје пропусти, захтевају смену менаџмента болнице

Foto: B. Dabić

Mera odnosa doktora u barskoj bolnici sa našim najmilijim se ogleda, možda najbolje, u kesi za smeće koja je preminulima stavljana na glavu. Ovakvu “etiku” ne poznaje zdrav razum, naveli su u saopštenju članovi porodica preminulih pacijnata u Opštoj bolnici Bar na infektivnom odelenju gde se leče oboleli od  Covida.

Oni dodaju: Ono što je polazna osnova za propuste doktora “Barske bolnice” su dve činjenice: prva je ta da je sama bolest nepoznanica ali, da kao takva, ne sme biti alibi za kršenje Hipokratove zakletve i Zakona o zdravstvenoj zaštiti; druga je porazna činjenica da prethodna Vlada i zdravstvrene institucije nisu ustanovile, prihvatile i primenile jedinstveni Protokol o postupanju sa COVID pacijentima. To je prepušteno određenim institucijama da same određuju navodno “konsultujući” se između sebe”.

ZAHTEVI: SMENA MENADžENTA OPŠTE BOLNICE BAR

Članovi porodica preminulih su u saopštenju naveli zahteve:smenu postojećeg menadžmenta Opšte bolnice Bar i uvođenje prinudne uprave, dovođenje adekvatnog medicinskog kadra, lekara i medicinskog osoblja, s posebnom pažnjom nad jedinicama intezivne njege. Među zahtevima je i pokretanje  detaljne istrage od strane Ministarstva zdravlja nad slučajevima svih preminulih od COVID-a sa detaljnom dokumentacijom i komparativnom analizom sa slučajevima iz Kliničkog centra Crne Gore,  te uspostavljanje humanog odnosa između porodica pacijenata i lekara u cilju obavljanja komunikacije i davanja verodostojnih informacija.. Takođe, i pokretanje incijative o izmjenama i dopunama zakona o zdravstvenoj zaštiti kojom bi se zabranilo lekarima da se bave aktivno politikom i strukom u isto vreme.

- Dokazali smo da sve i da su postojali jasni protokoli, nije bilo personalizacije nad pacijentima koji su preminuli i da su bili prepušteni sami sebi. Postojanje protokola je od izuzetne važnosti kako bi se utvrdilo kršenje ili nepostupanje po njima, što je osnov za pokretanje istrage. Na osnovu dosadašnjih dešavanja sumnjamo da tužilaštvo želi da ovu istragu otvori i da je onda što pre zatvori, kako se ne bi u nekom narednom periodu mogla voditi kvalitetna i istraga bez političkog uticaja. Stoga ćemo vrlo brzo održati sastanak sa Ministrom pravde, ljudskih i manjiskih prava, jer smatramo da su ovom slučaju prekršena osnovna ljudska prava i slobode, navode u saopštenju dodajući:

- Naša borba ima mnogo veći smisao od bilo kakvog obračuna ili ličnog motiva za personalizaciju odgovornosti. Ovđe je došlo do sistemskog propusta zasnovanog na donosiocima odluka, koje su se pokazale štetne. Naši cilj je i da se barska bolnica oslobodi od politike jer to uništava samu bolnicu, rasteruje kvalitetan i deficitaran kadar.

- Saradnja sa tužilaštvom je moguća tek nakon dobijanja odgovora od ministarke zdrvalja na postavljena pitanja. Do tog trenutka dajemo šansu i očekujemo od COVID tima barske bolnice da se povuče, podnesu ostavke i saopšte nam punu istinu. Da su li i pod pritiskom prihvatili odgovornost za nešto zašto nisu niti kvalifikovani niti stručni da rade. Ako smo u ovom broju nezadovoljni radom određenih doktora onda oni ne mogu da ostanu na tim pozicijama samo zato jer su članovi bilo koje partije, zaključuje se u saopštenju.

SASTANAK SA MINISTARKOM

Podsetimo, članovi porodica preminulih pacijnata u Opštoj bolnici Bar na infektivnom odelenju gde se leče oboleli od  Covida prošle sedmice su imali sastanak sa ministarkom zdravlja Jelenom Bojović Borovinić.

Nkaon sastanka su izrazili  puno zadovoljstvo i istakli da su prvi put primljeni sa poštovanjem, koje njihovi preminuli zaslužuju, uz „“pristup ministarke koja je zapravo bila građanin koji je prošao našu golgotu“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)