SVEČANO ALI BEZ GOSTIJU: Proslavljen Dan Herceg Novog - grad ostaje otvoren za prijateljstva uprkos koroni (FOTO)

V.Vujnović

28. 10. 2020. u 17:37

OVOGODIŠNjI praznik Herceg Novog i proslava 76 godina od oslobođenja u Drugom svetskom ratu obeleženi su u skladu sa epidemiološkom situacijom.

СВЕЧАНО АЛИ БЕЗ ГОСТИЈУ: Прослављен Дан Херцег Нoвог - град остаје отворен за пријатељства упркос корони (ФОТО)

Foto: Opština Herceg Novi

Izostao je dolazak  zvanica iz Crne Gore i regiona, a stigle su čestitke između ostalih od predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, predsednika Skupštine Crne Gore Alekse Bečića,predstavnika gradova prijatelja i pobratimskih opština iz Srbije, BiH, Slovenije, Makedonije, zatim iz Rusije, Slovačke, Portugala.   

Predsednik lokalnog parlamenta, Nikola Samardžić otvorio je sednicu i  podsetio na  današnji dan pre 76 godina kada su borci Narodno oslobodilačke vojske, na hercegnovskim ulicama i tvrđavama podigli zastave pobede i slobode. U znak sećanja  delegacija Skupštine i Opštine, sa predstavnicima OO Organizacije boraca NOR-a 1941-45. godine i Vojske Crne Gore položila je vence na spomen obeležje na Sat kuli, spomenik Streljanim rodoljubima 1914 -1918 godine, kod manastira Savina, spomen kosturnici na Savini, palima za slobodu u NOR 1941 -1945  godine – informisao je Samardžić.    

URUČENA PRIZNANjA

Na svečanoj sednici uručena su najveća priznanja grada, Oktobarska nagrada dr Relji Živojnoviću, Povelja Herceg Novog Ani Dabović, koju je u njeno ime primila majka Nevenka i Dejanu Bulaji priznanje za najuspešnijeg studenta. Novčani deo nagrade dr Živojnović je donirao za tri najugroženije porodice sa područja hercegnovske opštine.

Govorio je potom predsednik Opštine, Stevan Katić  i naglasio da ni u vreme korone Herceg Novi nije izgubio status grada otvorenog za saradnju, koji gradi prijateljstvo sa opštinama širom sveta. Usledio je izveštaj o urađenom u prethodnom periodu uz ocenu da prioritet ostaje – poboljšanje kvaliteta života za sve građane Herceg Novog.

-Očekujemo da u prvoj polovini 2021. godine Herceg Novi dobije prvu, javnu, podzemnu garažu, sa oko 200 parking mjesta i novi trg na prostoru ispred zgrade Opštine.

Foto: Opština Herceg Novi

Od samog početka izgradnje objekta vrijednog oko 4 miliona eura, ovaj projekat predstavlja potvrdu da aktuelna lokalna uprava ima kapacitet za realizaciju velikih infrastrukturnih investicija – istakao je Katić. On je  istakao i da je ovaj oktobar drugačiji od prethodnih   jer je  država doživela prvu demokratsku smenu vlasti  u kojoj je trijumfovala volja naroda.

-Optimista sam da će snaga promena koja je zahvatila Crnu Goru značiti bolje sutra i za Herceg Novi, rekao je Katić.

 

DEFILE MAŽORETKINjA

Svečanoj sednici prethodio je defile Gradske muzike Herceg Novi i mažoretkinja, prikazan je i film o realizovanim projektima između dva praznika, nastupila je klapa Kastel Nuovo, a premijerno je prikazan  spot  pesme  "Moje skale" koju je naš sugrađanin kantautor Ivica Deranja napisao i snimio davne 1997. godine. Spot je muzički projekat profesora hercegnovske Muzičke škole koji su oni poklonili gradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)