OD KORONE BOLESNO OKO 3.000 ĐETIĆA: NKT neće uvoditi nove mere, sve institucije rade regularno, osim ambulanti u KCCG

I. D. STOJADINOVIĆ

22. 09. 2020. u 07:51

BROJ inficiranih virusom korona danima se uvećava, nakon svake analize Instituta za javno zdravlje zaraženih je više za nekoliko stotina i trenutno kovid 19 ima pet odsto stanovništva.

ОД КОРОНЕ БОЛЕСНО ОКО 3.000 ЂЕТИЋА: НКТ неће уводити нове мере, све институције раде регуларно, осим амбуланти у КЦЦГ

Foto P. Milošević

Registrovan je i slučaj da je osoba koja je virus imala u prvom talasu u drugom ponovo obolela. Ipak, Nacionalno koordinaciono telo nije uvodilo nove mere sprečavanja širenja zaraze, očekuje se početak školske godine, sve radi regularno, osim Kliničkog centra Crne Gore, gde je juče otkazan rad ambulanti.

U Crnoj Gori virusom korona trenutno je zaraženo 3.208 osoba. Na bolničkom lečenju se trenutno nalazi 122 pacijenata, od čega je 12 životno ugroženo. Ukupan broj smrtnih slučajeva povezanih sa kovidom 19 infekcijom od početka godine je 136.

Laboratorije Instituta za javno zdravlje su, od poslednjeg preseka, završile PCR analizu 673 uzorka, od kojih je 226 pozitivno na novi virus. U nedelju su prijavljena dva smrtna ishoda kod pacijenata pozitivnih na kovid iz Rožaja i Plava, koji su lečeni u Opštoj bolnici Berane.

OBUSTAVA Zgrada Kliničkog centra u Podgorici, Foto Vlada CG

Od početka godine registrovano je 8.612 slučajeva infekcije virusom korona, dok je u istom periodu preminulo 136 pacijenata.

Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti je na poslednjoj sednici odlučilo da zasad ne uvodi nove epidemiološke mere, već da pokrene dodatne mehanizme najstrože kontrole poštovanja već propisanih mera. Ocenili su i da je epidemiološka situacija u više evropskih država potvrdila da je odluka o odlaganju početka školske godine bila ispravna, jer je povratak u klupe jedan od uzroka povećanja broja inficiranih širom Evrope, i da porast lokalne transmisije mora biti zaustavljen pre početka nastave koja sama po sebi predstavlja dodatni epidemiološki izazov.

NAJTEŽE U BERANAMA

- PO broju stanovnika Berane je opština koja je najteže pogođena epidemiološkom situacijom, gde je stopa aktivnih slučajeva virusa korona pet puta veća od proseka, slede Nikšić i Rožaje - kazao je epidemiolog Senad Begić.

Begić je rekao da kompletno zaključavanje gradova i aktivnosti neće biti, te da su nošenje maski, higijena ruku i distanca najučinkovitije mere i da na tome treba insistirati.

Dok se planira otvaranje škola, a ostale institucije i objekti nesmetano rade, u Kliničkom centru Crne Gore su doneli odluku da se, zbog trenutne epidemiološke situacije, obustave ambulantni pregledi. Kako su naveli u saopštenju, obustava će trajati sedam dana, a odnosi se na sve zakazane specijalističke, supspecijalističke i radiološke preglede - ultrazvučni, CT i MR pregledi, osim za pacijente koji zahtevaju hitna i urgentna zbrinjavanja.

- U cilju suzbijanja i sprečavanja daljeg širenja epidemije, Klinički centar će preduzimati sve neophodne mere o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena - kazali su u saopštenju.

U međuvremenu, pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić saopštio je da je jedna osoba, koja je bila pozitivna u prvom talasu, ponovo imala virus korona u drugom, ali bez simptoma. Navodi da je slučaj otkriven kada se taj građanin testirao pre putovanja i da nije isključeno da postoji još takvih slučajeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)