OVO JE DOKUMENT KOJI SU POTPISALI KRIVOKAPIĆ, BEČIĆ I ABAZOVIĆ: Evo šta tačno piše u sporazumu opozicije Crne Gore (FOTO)

Novosti online

09. 09. 2020. u 17:05

ОВО ЈЕ ДОКУМЕНТ КОЈИ СУ ПОТПИСАЛИ КРИВОКАПИЋ, БЕЧИЋ И АБАЗОВИЋ: Ево шта тачно пише у споразуму опозиције Црне Горе (ФОТО)

Foto: AP Photo/Risto Božović

LIDERI tri koalicije koje su osvojile većinu na izborima u Crnoj Gori, Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović, danas su potpisali sporazum kojim je definisano šta će biti prioriteti i obaveze vlade koju će formirati.

U tekstu se pre svega obavezuju da će nastaviti evropski put Crne Gore, da neće biti revanšizma, ali i da neće doći do povlačenja priznanja tzv. Kosova.

Šta piše u sporazumu?

Da će nova demokratska vlast u Crnoj Gori odgovorno sprovoditi sve međunarodno preduzete obaveze, jačati i unapređivati saradnju sa NATO savezom, ubrzano, potpuno i posvećeno realizovati sve reforme neophodne za punopravno članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji;

Da će nova demokratska vlast u Crnoj Gori izvršiti potpunu depolitizaciju ključnih institucija vlasti radi obezbeđivanja beskompromisne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije;

Da će nova demokratska vlast u Crnoj Gori poštovati Ustav Crne Gore i u tom smislu neće pokretati bilo kakve inicijative ili postupke sa ciljem promena državne zastave, grba i himne;

Foto: Novosti online

Da nova demokratska vlast u Crnoj Gori neće pokretati postupak za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova;

Da nova demokratska vlast u Crnoj Gori neće sprovoditi revanšizam po političkom ili bilo kom drugom osnovu;

Da će nova demokratska vlast u Crnoj Gori sve zakone donositi i revidirati u skladu sa evropskim standardima, a sa ciljem što brže integracije Crne Gore u EU.

Da će nova demokratska vlast omogućiti učešće u vlasti manjinskim partijama bez obzira da li imaju parlamentarni status ili ne;

Ove tačke su potpisali lideri koalicije "Za Budućnost Crne Gore" Zdravko Krivokapić, koalicije "Mir je naša nacija" Aleksa Bečić i koalicije "Crno na bijelo" Dritan Abazović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Marko Marković

09.09.2020. 21:46

Bitno je da ste u sporazum uneli da nećete povlačiti priznanje nezavisnosti Kosova. Ne samo što je to protiv međunarodnog prava učinjeno nego je i protiv rezolucije UN. A niste uneli u sporazum da će te povući zakon o religiji a koji je uticao na ograničavanja prava SPC. Džaba vas je Amfilohije podržao. Ispada da je ista politika Mile Đukanovića stavljena u sporazum. Sjaši Kurta da uzjaši Murta. A ovi što se nazivaju Srbima u CG i takav sporazum potpisati po meni govori kakvi su ljudi. Dela govore više od reči.

Denis

10.09.2020. 02:15

@zorany55 - Da ti ja objasnim, Srbi su u Crnoj Gori do ovih izbora proganjani ko zečevi, odpuštani sa posla, maltretirani od policije i diskrimisani na svakom koraku, mafijski klanovi su otimali hleb iz usta dece. Sada su se posle 75 godina rešili tog ološa, nisu još ni preuzeli vlast, koja usput, zavisi od Albanca a on ih kritikuje za spoljnu politiku. Ni Srbija se nije povukla iz Briselskog sporazuma i mnogih drugih sporazuma koje je podpisala u vezi sa Kosovom a očekujete od Crne Gore koja je do juče bila u rukama vampira. Imaju oni dovoljno svojih problema, nemaju hleba za početak.

Zoro

10.09.2020. 11:16

@Marko Marković - Strpljenja. Tek treba demontirati udbaško-mafijaški sistem i očistiti spiskove pa će se na sljedećim izborima vidjeti ko ima koliko podršku za šta.

ludi milojko

10.09.2020. 02:50

sporazum je logican i ima smisla. dritan je albanac bez koga nema promene vlasti i suludo bi bilo i ocekivati da se povuce priznanje tzv.kosova. u ovom trenutku to nije ni od narocitog znacaja. treba vremena da se pocisti i procisti milova mafija. na sledecim izborima milova banda nece moci da krade a samim tim i pobeda ove koalicije ce biti ubedljivija. a samim tim ce i doci vreme da se povuce priznanje. samo polako, bitno je prvo ocistiti strukture od milovih fasista i ustasa.

ScubaDiver

10.09.2020. 07:24

Мило свака ти част. Таман када помислимо како си пуко о ледину, а ти се појавиш из неког "грма" у новом руху. Ово су твоји више него што су они што су до сада били уз тебе.

Ranko Jovović

10.09.2020. 09:20

Gde ste sada litijaši? Džabe ste tabanali. Poptisali ste sraman sporazum. Mogli ste takav da potpišete i sa Milom. Ne bi razlikovao sem možda u crkvenom pitanju, a i to ćemo da vidimo.