POSLE 19 DANA PREKINULA ŠTRAJK GLAĐU: Profesorki Jasminki se pogoršalo zdravstevno stanje (FOTO)

B. DABIĆ

21. 07. 2020. u 17:35

PROFESORKA filozofije Jasminka Milošević prekinula je štrajk glađu nakon 19 dana.

ПОСЛЕ 19 ДАНА ПРЕКИНУЛА ШТРАЈК ГЛАЂУ: Професорки Јасминки се погоршало здравстевно стање (ФОТО)

Novosti

Danas, posle podne njeno zdravstveno stanje dodatno se pogoršalo.

Profesorka Milošević štrajkovala je glađu od 3.jula. Ona je u iznajmljenom stanu u Baru, gde živi sa suprugom. Na nagovor kume Milice i supruga, koji su mnogo zabrinuti za Jasminkino zdravstveno stanje, ona je prekinula štrajk glađu.

Profesorka je u izjavi za Novosti rekla “Između onih koji me vole, i onih koji me ignorišu, biram ljude koji me vole, i kojima je stalo do mene, do mog života”.

Tokom razgovora za Novosti, profesorka Milošević otežano i znatno sporije govori.

- Teško dišem. Danas me uhvatila malaksalost. Slabo sam spavala, kazala je profesorka i dodala “Gandi je štrajkovao glađu preko 20 puta”.

Foto: Fejsbuk

 

- Prvi put je najteže. Štrajk glađu je sredstvo građanskog pasivnog otpora. Žao mi je što moja porodica i prijatelji moraju preživljavati mučne dane zbog mene. Z a mene su zabrinute i kolege iz Svetske organizacije filozofskih udruženja. Ova organizacija je među najsatrijim nevladinim organizacijama u svetu. Pisali su premijeru, ministru prosvete. Takođe, pisala je osnivač organizacije madam Nuran Direk. Pisma su postala iz mnogih zemalja koje su učestvovale na Olimpijadi. Niko od njih za sada nije dobio odgovor od crnogorske vlade. Obrukali su se u svetu, kaže Milošević dodajući da ima veliku podršku od naroda u Crnoj Gori te d a dnevno dobije na stotine poruka.

U Baru je 2018. godine održana  DžDžVI Međunarodna filozofska olimpijada (IPO) u organizaciji Udruženja profesora filozofije i Federacije svetskih udruženja filozofa (FISP), pod generalnim pokroviteljstvom Ministarstva prosvete Crne Gore.

IPO predstavlja jedno od dva najveća i najprestižnija svetska takmičenja srednjoškolaca.

N a Olimpijadi u Baru je bilo oko 250 učesnika iz 50 zemlaja sveta

Problem je nastao godinu kasnije kada su troškovi Olimpjade, smeštaja i ostali, “pali” na pleća profesorke Jasminke Milošević, iako je ministarstvo provete bilo pokrovitelj

Oko godinu dana profesorka pokušava uz brojne zahteve i molbe da reši pitanja dugovanja i obezbedi obećani novac kako bi se izmirili dugovi.

Dug je ostao, a sud presudio da profesorka “plati račune”

Osnovni sud u Baru doneo je presudu 29. maja ove godine, po tužbi hotela „Princes“ i na platu profesorke Milošević stavljena je zabrana na 20.000 evra. U hotelu „Princes“ u Baru, su bili smešteni učesnici Olimpijade.

Profesorka Milošević zaposlena u Gimnaziji „Slobodan Škerović“ u Podgorici, štrajkuje glađu već 19 dana. 

Podrška profesorki Milošević

Tekst potpisa
PROTEST PODRŠKE ZA PROFESORKU

U utorak u nekoliko crnogorskih gradova, građanski aktivisti okupili su se da daju podršku profesorki Jasminki Milošević

U Baru, u podne učesnici mirnog protesta nosili su transparente na kojima je pisalo“Ćutanje ubija“, „Jasminka u srcu“ i „Jasminka=čempres koji nisu uspeli poseći“.

Među dvadesetak građana, pored građanskih aktivista bili su i predstavnici Sindikata prosvete, Jasminkinih kolega, kao i nekoliko aktivista „čempresara“.

- Oni koji su odgovorni ćute i dalje, ne osvrću se na njen slučaj, a život ove žene je već ugrožen. Dio građana je zato odlučio da izađe i stavom pokaže da se ne miri sa time da Jasminka Milošević bude žrtva sistema, poručili su učesnici prtotest au Baru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni