U MEDICINU UŠLA POLITIKA: Episkop budmljansko-nikšićki Joanikije kritički o radu pojedinih zdravstvenih službi

M. S.

19. 07. 2020. u 14:02

KADA se sabiramo u hramu, mi smo tada jaki, dobijamo Božju mudrost, znanje, snagu i zdravlje, ovo je u besedi u Sabornom hramu.

У МЕДИЦИНУ УШЛА ПОЛИТИКА: Епископ будмљанско-никшићки Јоаникије критички о раду појединих здравствених служби

Eparhija

Besedeći tokom svete službe Božju, koju je, u nedjelju 19. jula 2020. služio u Sabornom hramu Hristovog Rođenja u Mojkovcu, episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije se osvrnuo se i na rad nadležnih zdrastvenih organa u Crnoj Gori, zaduženih za borbu protiv zaraznih bolesti, ocenivši da se izgubilo poverenje u njihovu profesionalnost i apolitičnost.

- Izgubili smo poverenje u ove koji nam, svaki dan, saopštavaju ove mere, ne zato što ne poštujemo medicinu, poštujemo medicinu mnogo, ali je u medicinu ušla politika. Kažite mi, da li ima ijednog koji nije član vladajuće partije. Pa zar u partijama stanuje znanje? Dobro bi bilo da je tako, samo se učlani u partiju i imaš sve znanje i mnogi misle da je to tako, a nije tako. Da je tamo struka, oslobođena od politike mi bismo to poštovali, a i ovako poštujemo. Poštujemo, jer smo civilizovani ljudi, zato što poštujemo i državu i njene naredbe, ali država ne poštuje sama sebe ako u ovakvim slučajevima treba da se pita politika, a ne struka, kada vidimo one, koji nam propisuju ove mere, kako agituju, kako kupuju ljudske duše. Ja to znam, ja sam Episkop ovog naroda i znam da kupuju ljudske duše, kako da im vjeruješ išta više?, konstatovao je episkop Joanikije.

- Shodno tome, ne treba nikada više dozvoliti da policajci stoje pred hramom i legitimišu svakog ko ulazi u hram. To je vid pritiska, to je udar na veru i versku slobodu. To se nigde u svietu ne sme činiti. Svaka država, u svakom momentu i u svakom stanju, mora da poštuje svačiju veru i slobodu svakog čoveka, a mi smo dužni da ne ugrožavamo ničim i ničim ne ugrožavamo. Molimo se Bogu za zdravlje, kazao je episkop ističui da su Crkvu hteli da optuže za širenje zaraze i poručio da se Crkva mora boriti protiv takvih zloupotreba.

- Hteli su da nas optuže da mi preko pričešća širimo zarazu, pa se pokazalo da nije tačno. Neću da govorim o svim detaljima da je to gnusna laž. Ponekad moramo da kažemo i ovako oštru ječ da znamo gde se nalazimo. Jeste, ima zaraze i treba se čuvati, treba poštovati medicinu, struku i državu, sve to treba poštovati, ali, nismo slepci da ne vidimo šta se radi, da su mnogo zloupotrebili i moramo se boriti protiv tih zloupotreba. Nije to samo kod nas, sve vlasti ovog sveta to zloupotrebljavaju, ali struka mora da demantuje te laži i naša struka koju imamo, hvala Bogu, treba da demantuje sve laži. Zašto ne demantuju kad su hteli da nas optuže da širimo zarazu? To su radili i hteli su pojedine stručnjake da uvedu u tu laž. Hvala Bogu niko se od stručnih ljudi nije tu izjasnio, nego novinari, političari, zlotvori razni, razne službe, razne udbe. Tu su nam prašinu bacali u oči, ali što se ne nađe neko od stručnjaka da kaže da to nije tačno, da su to laži. Niko ne reče, prema tome, nema dovoljno savesti, ustvrdio je episkop Joanikije, koji je naveo da u ovakvom vremenu treba da se molimo Bogu, da se sabiramo u našim svetinjama i čuvamo jedinstvo.

- Ne možemo čuvati naše svetinje ako ne očuvamo, prvo, naše jedinstvo, da budemo složni, da ne zameramo jedni drugima, da prelazimo preko sitnica, da se uvek iznova nađemo, sjedinimo oko Hrista i Njegovih Svetih Tajni, da tako posvedočimo da smo hrišćani i da Crkva tako, uvek, posvedoči Boga Živoga i samu sebe, kazao je episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024