ČEKA SE SOFTVER DA IZBROJI SRBE? Konačnih rezultata popisa u Crnoj Gori još nema, a neizvesno hoće li biti ove godine

V.K.

08. 04. 2024. u 06:15

KONAČNI rezultati popisa još su na čekanju i potpuno je neizvesno da li će podaci o naciji, religiji i jeziku biti saopšteni ove godine!

ЧЕКА СЕ СОФТВЕР ДА ИЗБРОЈИ СРБЕ? Коначних резултата пописа у Црној Гори још нема, а неизвесно хоће ли бити ове године

V.K.

 Sporazumom vlasti i opozicije predviđeno je da se kompanija za izradu tog softverskog rešenja bira na osnovu tendera koji je trebalo da bude raspisan još u januaru, a nije do danas.

Nezvanično se priča da će opozicija, predvođena DPS-om, svog člana komisije za praćenje uspostavljanja softvera za proveru podataka popisa predložiti tek nakon izmena više zakona koji će Monstatu omogućiti "povlačenje" podataka iz baze MUP. Ovakav stav će dovesti do novog odlaganja, a na tu činjenicu upozoravaju i iz Monstata.

- Neraspisivanje tendera usporava dalji popisni proces. Rezultati popisa stanovništva, domaćinstava i stanova biće objavljeni u drugoj polovini ove godine - saopštili su statističari. - Tenderska dokumentacija je pripremljena. Međutim, tender nije raspisan jer komisija za praćenje uspostavljanja softvera za proveru podataka nije u punom sastavu.

Opozicija je za svog člana komisije imenovala Borisa Markovića koji je ubrzo podneo ostavku.

Povratak Crne Gore korenima

U ODNOSU na prethodni popis stanovništva, novi će pokazati veliki procentualni porast broja građana srpske nacionalnosti, apsolutnu većinu onih kojima je srpski jezik maternji, kao i još značajniju pravoslavnu većinu (SPC). Takvi podaci, ako se ispostave kao verodostojni, značiće da će Crna Gora, za početak de fakto - obnoviti istorijski status srpske države, što nikako neće ugrožavati njen de jure građanski karakter - kaže Boško Vukićević.

Politički analitičar Boško Vukićević kaže za "Novosti" da je ranija odluka Monstata, da je neophodno pola godine, možda i više za unos popisnih podataka - sama po sebi neobična, neubedljiva, nekome i smešna.

- Jer, kao da se radi o unosu podataka za neku ogromnu azijsku državu, a ne za jednu od najmanjih zemalja sveta. Mišljenja sam da su autori projekta odlaganja, pre svega, među određenim zapadnim faktorima koji i dalje imaju značajan uticaj na politička dešavanja u našoj zemlji, a kojima trenutno ne odgovara da Crna Gora svetu i svojim građanima pokaže svoju autentičnu ličnu kartu - smatra Vukićević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?