RASKID SA SPORNIM POPISIVAČIMA: U Podgorici, Budvi, Danilovgradu i Tuzima nepravilnosti tokom popisa

V.K.

20. 12. 2023. u 07:00

DIREKTOR Uprave za statistiku (Monstat) Miroslav Pejović saopštio je juče na sednici skupštinskog Odbora za praćenje primene sporazuma o uslovima za održavanje popisa da je do 19. decembra popisano 575.123 osoba, 184.817 domaćinstava i 318.340 stanova. Kazao je da su u četiri opštine utvrđene nepravilnosti - Podgorici, Budvi, Danilovgradu i Tuzima, i da se sve odnose na piši-briši olovke. Podsetio je da su sa svim tim popisivačima raskinuti ugovori.

РАСКИД СА СПОРНИМ ПОПИСИВАЧИМА: У Подгорици, Будви, Даниловграду и Тузима неправилности током пописа

Skupština Crne Gore

Predstavnici Monstata su dan ranije održali sastanak sa članovima Odseka za kriminal i korupciju i nakon detaljnog mišljenja Agencije za zaštitu ličnih podataka oni će se što pre obratiti popisnoj komisiji u Podgorici kako bi se sporni slučajevi prosledili Odseku i u krajnjem slučaju tužilaštvu, kako bi se utvrdilo da li je bilo loše namere i da li će te osobe odgovarati.

- Objavljen je identitet 169 popisivača i instruktora. Moram navesti da svi članovi popisne komisije potpisuju izjavu o poštovanju principa poverljivosti, što znači da čuvaju, garantuju podatke građana. U ovom slučaju je došlo do curenja informacija i Uprava će i u tom slučaju pokrenuti postupak - kazao je Pejović.

Tvrdi da su svi popisivači, njih oko 3.000, dobili olovke Uprave za statistiku i da po pravilniku njih treba da koriste. Državni instruktori, kako je dodao, proveravaju svaki popisni listić i u tom delu se ne može ugroziti legitimnost procesa.

- Ovde se radi o studentima, mladim licima koji prate tehnologiju. Dosta njih u izjavama kaže da nisu ni znali da su to piši-briši olovke. Proverili smo svaki listić. Raduje me da je verodostojnost ista i na kopiji i na originalu - rekao je Pejović.

Kontrola

ZAMENICA direktora Monstata Snežana Remiković kazala je da postoje tri mehanizma kontrole popisa, a da je pojavom olovaka uspostavljen još jedan mehanizam.

- Imamo kontrolu prilikom unosa podataka, kontrolu za ručno prebrojavanje i da svaki građanin svoje podatke proveri - navela je Remikovićeva.

Poslanik opozicionih Socijaldemorata Nikola Zirojević izjavio je da je opozicija u posedu nezvaničnih informacija da određeni instruktori ne donose blagovremeno popisne materijale i da je deo popisivača, nakon saznanja da će isplate biti tek u februaru, odustao od učešća u procesu!

- Ovo nije problematično sa aspekta regularnosti, ali eventualno može biti problematično u organizacionom smislu i dovesti do još jednog produženja popisa - rekao je Zirojević.

Direktor Pejović je kazao, kada je reč o plaćanju, da se ono realizuje nakon završetka rada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu